Nieuw groen plantsoen kost ton

Het Noorderplantsoen krijgt 27 nieuwe bomen. Zij vervangen de bomen die de afgelopen jaren zijn gesneuveld. De totale kosten bedragen 100.000 euro.

Door zware stormen, ouderdom en ziekte zijn in de loop der tijd veertig bomen in het Noorderplantsoen in Groningen verdwenen. Het herplantplan, dat bijna 100.000 euro kost, is zodanig gemaakt dat aanpassingen in de toekomst eenvoudiger zijn. Volgens stadsbeheerder Sjoerd Wagenaar wordt daarbij goed gekeken naar de activiteiten in het plantsoen. ,,Het herplantplan is zoveel mogelijk Noorderzonproof’’, zegt hij. ,,Als er later nog meer bomen moeten worden vervangen, houden we bij de aanplant rekening met Noorderzon, zodat er niet over een worteldek gereden hoeft te worden.’’

Elf soorten

De 27 nieuwe exemplaren worden dinsdag door medewerkers van de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Groningen met vrachtwagens naar het Noorderplantsoen gebracht. Daar krijgen ze de komende dagen een plek. Het gaat om elf verschillende boomsoorten, waaronder eiken, tulpenbomen, beuken, linden en iepen; grote bomen die in sommige gevallen een paar duizend euro per stuk kosten. Van de ruim duizend bomen in het park zijn er nog 21 over van de oorspronkelijke beplanting uit 1879, het jaar dat het Noorderplantsoen in late landschapsstijl werd aangelegd. Naast bomen wordt er ook nieuwe lagere beplanting neergezet, zoals coniferen en rododendrons.

Het herplantplan is gemaakt door een landschapsarchitect van de gemeente. Die is geholpen door het Utrechtse landschapsarchitectenbureau Copijn. Een groep bewoners, verzameld in de Parkcommissie, heeft over de schouder van de architect mee mogen kijken. De oude bomen zijn niet één op één vervangen door nieuwe, omdat achtergebleven beplanting soms meer licht nodig heeft. De boomsoorten die in de Bomenroute liggen, komen allemaal terug.

Extra geld

De laatste jaren ging de aandacht in de binnenstad (lees: het geld) vooral richting de aanpak van kastanjeziekte bij de kastjanjes op de singels in de stad. Er is nu ook extra financiële ruimte voor het plantsoen. Bij de vijver in het plantsoen staan eveneens kastanjes die goed in de gaten worden gehouden. Drie keer per jaar inspecteert de gemeente deze bomen op eventueel verval.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.