Nieuw leven voor Hippolytushoes in Middelstum

Het Hippolytushoes in Middelstum. Foto: Corné Sparidaens

Gemeente, bewoners van Middelstum en ouderenorganisatie Noorderzorg willen het Hippolytushoes in Middelstum nieuw leven inblazen. Ze gaan daarvoor plannen uitwerken.

Hoeveel tijd dat kost en hoe duur het wordt, is nog onbekend. Over een nieuwe bestemming van het complex, waar de woonruimte nu wordt verhuurd door anti-kraak organisatie Carex, wordt al jaren gepraat. Volgens de Lopster wethouder Bé Schollema (PvdA) zou het zonde zijn als het Hippolytyshoes voor Middelstum verloren gaat, terwijl het aantal ouderen toeneemt. ,,Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuw woonzorgconcept. Zodat ook de oudere inwoners veilig kunnen blijven wonen in hun dorp.’’

Schollema zegt dat het pand er nog goed bij staat. Loppersum kan geld uit de NPG-pot gebruiken voor het project.

Prachtig pand

,,Het is nog een zoektocht, we moeten bekijken hoe het precies vorm gaat krijgen’’, zegt bestuurder Geke Blokzijl van Noorderzorg. Maar ze is positief. ,,Het complex biedt volop kansen voor een goed woonconcept. Er staat een prachtig pand en Middelstum heeft een sterk sociaal netwerk.’’

Volgens Yke Toepoel, de voorzitter van Dorpscoöperatie MiddelSoam, zijn er zo’n 130 vrijwilligers beschikbaar voor ondersteunende diensten aan de toekomstige bewoners. ,,Dat is een heel mooie basis.” Ook hij zegt dat het Hippolytushoes altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in het dorp.

De Zonnehuisgroep Noord vertrok in augustus vorig jaar uit het 18 jaar oude complex met 58 appartementen, dat van Woonzorg Nederland is. De 25 resterende bewoners van het centrum moesten verkassen naar elders. De bewoners van de 24 aanleunwoningen bij het complex moesten hun zorg voortaan elders inkopen.

menu