Nieuw leven voor zwart toiletwater ESNS

Direct en ter plekke waterkwaliteit controleren, zonder tussenkomst van een laboratorium. Crowdmanagement een nieuwe dimensie geven. Op Eurosonic/Noorderslag helpt het Groninger Innofest het komende week uit te testen.

Superspannend. Dat is het iedere keer weer, zegt Anna van Nunen, directeur van Innofest. ,,Slaagt een test of niet.’’

Innofest benut festivals als een soort tijdelijke samenleving. Wat ze eigenlijk ook zijn met vaak een eigen energievoorziening, waterinfrastructuur, technologie, voeding, publiek en logistiek.

Ideale plek voor testen

Festivals vormen zo een bijkans ideale plek om innovaties op los te laten en te testen. Innofest doet het samen met beginnende ondernemers volop.

De afgelopen drie jaar begeleidde Innofest ruim 100 testen op festivals als Welcome to the Village (Leeuwarden), Into the Great Wide Open (Vlieland) Noorderzon (Groningen) en TT (Assen).

Het varieerde van vernieuwende ideeën om rommel tegen te gaan, apps die meten hoe geluid wordt beleefd tot een gezonde hamburger met ‘motorolie’ op de TT.

Veel innovatieve technieken falen. Het programma van Innofest om technieken te testen op festivals helpt veel ondernemers verder. Toont ook onderzoek van de RUG aan.

De ruim honderd technieken die de afgelopen drie jaar via Innofest werden getest hielp ondernemers bij het uitbouwen van prototype naar eindproduct, zo stelt het onderzoek van de universiteit. De ondernemers zagen hun naamsbekendheid toenemen en boorden vaak een nieuwe markt aan.

Grondstoffen van toiletproducties

Komende week gaan tijdens Eurosonic/Noorderslag zeven innovaties de lucht in. Uit de focuslanden van het festival Tsjechië en Slowakije komt onderneming Amena. Het bedrijf bedacht een systeem dat, indien succesvol een nieuwe dimensie toevoegt aan crowdmanagement.

Amena onderzoekt emoties in een menigte met hulp van camerabeelden. Dreigen emoties op te lopen dan kan dat snel gesignaleerd worden. Tegelijkertijd kan het syteem bezoekers informeren. Amena is donderdag en vrijdag actief.

Vorig jaar testte de Semilla Sanitation Hub op de Grote Markt hoe snel urine kon worden omgezet in schoon drinkwater en kunstmest. Dit jaar richt het onderzoek zich op alle producten van de toiletbezoekers. Kan de hub zwart water omzetten in grondstoffen? Zo ja, is het doel bereikt.

Sigarettenpeuk hier

Waar het roken steeds meer aan banden wordt gelegd, contreren de rokers zich op rokersplekken waar het snel bezaaid ligt met sigarettenpeuken. Studenten testten in 2017 al succesvol de Litti, een huls met daarin een aansteker en afvalbakje voor de peuk. De aanvragen ervoor stromen binnen.

Het product is doorontwikkeld. Het nieuwe prototype wordt komende week getest rondom het artiestendorp.

Aquacolor test een techniek die verstrekkende gevolgen kan hebben. Bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen. De kwaliteit van drinkwater wordt nu getest in laboratoria.

Tijdens ESNS test het bedrijf de kwaliteit van drinkwater realtime. Met sensoren en licht wordt terstond de kwaliteit getest. ,,Dat gebeurt op verschillende plekken in de stad’’, zegt Van Nunen. Dat onderstreept naar haar mening de ruimte die het festival Innofest biedt om te testen.

Afval scheiden is van belang. Maar het gebeurt niet altijd. E-waste Arcades motiveert mensen het toch te doen door het in spelvorm te gieten. Het bedrijf onderzoekt komende week wat mensen een goede beloning vinden voor het goed scheiden van hun troep.

Stroom van een Nissan Leaf

Netwerkers opgelet. Altijd op bijeenkomst waarvan je achteraf denkt ‘verrek, jammer dat ik die niet even heb gesproken’. De app Tckl zou daarvoor een oplossing kunnen bieden. De app wordt getest tijdens de borrel van Innofest.

Tot slot is er nog een onderzoek naar energievoorziening. Kun je een energiegrid bouwen met een auto-accu als stroombron. Willen autobezitters hun auto daarvoor inzetten? Airqon gaat het komende week proberen en gebruikt daar in eerste instantie een Nissan Leaf voor.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.