Nieuw oefenparcours 4 mijl verbindt Hoogkerk met Stad

Groninger hardlopers kunnen vanaf maart hun 4 mijltijd verbeteren op het nieuwe oefenparcours tussen het Stadspark en Hoogkerk.

Het nieuwe parcours heeft twee start- en eindpunten. Een in het Stadspark en een aan de Johan van Zwedenlaan ter hoogte van de recreatieplas. „Zo kun je zowel vanuit Hoogkerk als vanuit de stad op de nieuwe route terechtkomen”, zegt initiatiefnemer Jerzy Kasemier (36), eigenaar en trainer van hardloopgroep Running Coffee. „Beide routes hebben hun eigen kilometermarkering langs de weg, waardoor mensen vanaf beide startpunten makkelijk hun afstand kunnen bijhouden.”

Experiment

De route is een van drie die begin 2016 vlak bij Hoogkerk werden uitgezet. Kasemier opperde het idee eind 2015 via Veranderlabs050, een experiment van de gemeente om rechtstreekse samenwerking met bewoners te stimuleren. „De gemeente was meteen enthousiast. Ze zeiden: zoek wat mensen bij elkaar en ga ermee aan de slag.” Dat liet de voormalige professioneel triatlon-atleet zich geen twee keer zeggen.

„Eigenlijk was het idee binnen Running Coffee al ontstaan. Het leek ons leuk om de gelopen routes ergens op te schrijven en te markeren, zodat lopers die altijd terug zouden kunnen vinden.” Toen Kasemier hoorde over het sportthema binnen Veranderlabs legde hij het plan voor om Hoogkerk te voorzien van een nieuwe hardlooproute. „De 4 mijl is daar een mooie afstand voor.”

Samen met hardlopers uit Hoogkerk en omstreken zette hij drie routes uit. Een van Hoogkerk naar het Stadspark, een van Hoogkerk naar de Onlanden en een van Hoogkerk richting Leegkerk. „Het idee was om de lopersgemeenschap zelf te laten kiezen welke route ze het fijnst vonden, in plaats van ze er een op te dringen”, zegt Kasemier.

Favoriet

Via sociale media, verschillende hardloopapps en de website van Running Coffee hield Kasemier bij hoeveel mensen de verschillende parcours liepen en wat voor reacties ze achterlieten. „Behalve de online reacties heb ik het ook met de hardlopers binnen mijn hardloopgroep en met de trainers van loopgroep Hoogkerk besproken. De route door het Stadspark kwam als duidelijke favoriet uit de bus.”

De projecten van Veranderlabs050 hadden eigenlijk in april 2016 uitgevoerd moeten worden. „Maar het Stadspark is een gemeentelijk monument”, zegt Kasemier. „Daarom heeft de aanleg van de nieuwe route wat voeten in de aarde. Zoals het er nu naar uitziet wordt de permanente markering voor de nieuwe 4 mijlroute in maart aangebracht.”

In de stad zijn meerdere oefenparcours met de afstand van de 4 mijl, 6,4 kilometer, te vinden. Zo is er een route uitgezet in recreatiegebied Kardinge. Het is een veelgebruikt trainingsgebied geworden voor hardlopers. Kasemier hoopt ook op de nieuwe parcours flink wat mensen op de been te brengen. ,,Ik wil laten zien hoe mooi Groningen is.’’

menu