Nieuw plein Stad is van alle markten thuis

Het nieuwe plein voor het Groninger Forum, de Nieuwe Markt, is niet heel groot. Maar er moet heel erg veel kunnen. Het moet van alle markten thuis zijn.

Dat werd donderdagavond duidelijk bij de presentatie van ontwerp en programmering voor de Nieuwe Markt. ,,Er moet zoveel mogelijk ruimte zijn voor veel verschillende vormen van gebruik’’, zei wethouder Paul de Rook (D66). ,,Op verschillende momenten moeten we er heel verschillende dingen kunnen doen.’’

Sfeervolle bestrating

Opvallend, en waarschijnlijk tot opluchting van veel Stadjers, wordt het plein niet bestraat met de in de binnenstad beruchte gele steentjes. Pleindeskundige Jan van de Bospoort heeft in het ontwerp gekozen voor een grijze natuursteen. ,,Die sfeervol is.” De bestrating is goed te doen voor mensen op naaldhakken of in een rolstoel. ,,Gent heeft er net de hele binnenstad mee bestraat.’’

De omvang van de Nieuwe Markt is ongeveer te vergelijken met de omvang van het Waagplein achter het stadhuis. Sfeervol is het toverwoord op het nieuwe stuk binnenstad. Er leven tal van wensen. Er moet ruimte zijn voor groen, water, terrassen en bankjes. Bomen moeten een niet al te dichte kroon hebben, omdat er toch al veel schaduw is op de Nieuwe Markt.

Water

Water is in elk geval bedacht in de vorm van een klein stroompje in de bestrating. Dat dient voor kinderen als speelelement en moet blinden en slechtzienden begeleiden op hun weg naar de entree van het Groninger Forum.

De plannenmakers hebben bedacht dat het nieuwe plein een ideale plek is voor de ijsbaan in december. Dat betekent dat de ijsvloer verdwijnt van de Grote Markt. ,,Het voordeel van de Nieuwe Markt is dat de ijsbaan er altijd kan. Op de Grote Markt is er vaak onzekerheid’’, zegt Elzo Dijkhuis van de gemeente. Het nieuwe plein kent een helling die te vergelijken is met de Sint Jansstraat. Het plan is dat op te vangen met brede traptreden, die ook als zitplaats kunnen fungeren.

Activiteiten

Het Groninger Forum hoopt samen met andere belanghebbenden op het plein een programmering op te kunnen zetten. ,,Elementen zoals Glow in Eindhoven spreken tot de verbeelding’’, zegt Koen van Krimpen van het Forum. ,,We zijn er bij met grote trekkers als Eurosonic of de Nacht van kunst en wetenschap. Maar we zouden ook instant activiteiten willen voor de stille maandagmiddag of de woensdagochtend. Dan zou er met één telefoontje iets georganiseerd moeten kunnen worden.’’

De plannen voor de Nieuwe Markt zijn nog in ontwerp. Sinds gistermiddag zijn ze te zien in het pand van Let’s Gro op de hoek Grote Markt-Poelestraat. Ook vanmiddag en morgenmiddag kunnen belangstellenden de plannen inzien en van commentaar, suggesties of kritiek voorzien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.