Nieuw restaurant Poelestraat: hoeveel horeca kan Groningen aan?

Een kiprestaurant en een wokrestaurant openen binnenkort hun deuren in de Poelestraat in Groningen. Van nieuwe winkels geen spoor.

Het kiprestaurant komt in het pand waarin de Meubelkoning zetelde en waarin daarna korte tijd fietsenzaak Fietsverda zat. Vastgoedeigenaar Wim Bulten heeft het gekocht en bouwt er vijftien appartementen in. De begane grond, met 240 vierkante meter goed voor 120 stoelen, verhuurt hij aan Kim-John Sze die er een grillrestaurant met speciaalbier in begint.

,,Kip en bier gaan hand in hand’’, zegt Sze. Hij serveert kippen die, zo zegt hij, antibiotica- en hormonenvrij zijn, afkomstig van een bedrijf op de Veluwe. Hij hoopt in september te openen en mikt op zogeheten young professionals. Hoe zijn zaak gaat heten, geeft hij nog niet prijs.

Daghoreca

Een vergunning heeft hij nog niet, maar volgens hem is die in september rond en hoe dan ook kan hij als daghorecazaak open. Sinds 2016 mogen daghorecazaken zich vestigen in winkelpanden en dat gebeurt volop. Ook in de Poelestraat waar restaurant Het Concerthuis naar verluidt uitbreidt met een horecazaak in het zaakje ernaast en waar voormalige kledingwinkel Suitable leegstaat. Winkelketens lijken er niet in geïnteresseerd, horecaondernemers wel.

Verhouding zoek

Alles is beter dan leegstand, zegt uitbater Mirjam Jager van grand café Time Out, maar echt gelukkig is ze niet met nog meer horeca in de straat. ,,Al dat eten en drinken. Als je een middagje de stad ingaat, ga je zomaar tien winkels in, maar je gaat maar bij een of twee horecazaken naar binnen. Ik bedoel te zeggen dat de verhouding zoek is. Het aantal Stadjers of toeristen neemt niet extreem toe, maar het aantal cafés en restaurants wel. En kijk wat er nog allemaal komt aan horeca als de oostkant van de Grote Markt en het Groninger Forum klaar zijn.’’

Horeca heeft winkels nodig

Ze doelt op Merckt, het WestCord Hotel en de horecavoorzieningen in het Forum. Zonder winkels ziet ze de toekomst somber in. ,,Overdag heb je als horeca winkels nodig. Vroeger was de mix tussen horeca en winkels in de Poelestraat fiftyfifty, toen mocht een winkelpand geen horecazaak worden. Dat is vrijgegeven en nu maakt het kennelijk niks meer uit.’’

Woordvoerder Stefan Wesselink van de gemeente Groningen zegt dat het nooit beleid is geweest dat er in de Poelestraat 50 procent winkels was en 50 procent horeca. ,,We streven naar een goeie mix tussen detailhandel en horeca, maar uiteindelijk is het een zaak van marktwerking.’’

De Poelestraat heeft een druk middenstuk met veel terrassen. Het begin en het einde van de straat kampen met leegstand en hebben betere tijden gekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.