Nieuw studiejaar, nieuwe code voor studie-en studentenverenigingen

Zo’n zestig studie- en studentenverenigingen hebben voor het begin van de KEI-week de nieuwe gedragscode van de RUG en Hanzehogeschool (HG) getekend.

„Dat zijn ze nog niet allemaal”, zegt Jorien Bakker, woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen. „Maar dit is de telling tot en met juli, dus het kan zijn dat er inmiddels meer verenigingen bij zijn gekomen. Dat kan ik nu helaas niet nagaan.” Volgens Bakker zijn alle verenigingen van plan de gedragscode te ondertekenen. De grote verenigingen zoals Vindicat Atque Polit en Albertus Magnus hebben de nieuwe gedragscode al ondertekend.

Regels voor introductietijd

Met de nieuwe code stellen de onderwijsinstellingen regels op die vooral gericht zijn op de introductietijd van studenten- en studieverenigingen. Ze hopen dat de regels excessen tijdens introductieperiodes voorkomen. Vooral belangrijk zijn de mogelijkheden voor de RUG en de HG om aangifte te doen bij het vermoeden van strafbare feiten en het kunnen opleggen van sancties, zoals het stopzetten van de samenwerking tussen een vereniging en de onderwijsinstellingen.

De regels gelden pas als verenigingen de code ondertekenen en ze zijn dat niet verplicht te doen. „Maar als je dezelfde verhouding met de RUG en de Hanzehogeschool wilt behouden, wordt het wel van je verwacht. Wij hebben ook getekend”, zegt Sophie Klijnstra, bestuurslid extern van ASV Dizkartes, de grootste algemene studentenvereniging in Stad die expliciet geen ontgroening kent.

Zwart-op-wit

„Onze introductietijd is gebaseerd op gelijkwaardigheid en de zaken waar de code voor waarschuwt, gaan bij ons eigenlijk niet op. Wij hebben niets hoeven aan te passen om eraan te voldoen”, stelt Klijnstra. „Andere steden hebben al zo’n code, dus het is niet gek dat de RUG en HG niet achter willen blijven. Mocht er nu iets gebeuren, dan hebben ze de regels zwart-op-wit staan. Dat begrijpen we wel.”

Ook de organisatie van de KEI-week, de algemene introductieweek voor alle nieuwe Groningse studenten, heeft de code ondertekend. „We vinden het belangrijk dat iedere student zich veilig voelt”, zegt voorzitter Daan Brouwers. „In principe is de code geschreven voor verenigin- gen die een ontgroening hebben en het hele jaar actief zijn. Dat geldt voor ons niet, maar we staan wel volledig achter de gemaakte afspraken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.