Nieuw: werktuigbouwkunde aan steeds meer technische RUG

De Rijksuniversiteit Groningen start met een masteropleiding werktuigbouwkunde. Technische universiteiten maakten bezwaar maar kregen nul op het rekest.

Werktuigbouwkunde in Groningen, het is een lang gekoesterde wens van de universiteit die zich op technische vlak steeds sterker profileert. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de enige brede universiteit in Nederland die ook technische opleidingen biedt. De master werktuigbouwkunde gaat in 2019 van start, voor naar schatting vijftig studenten.

Grote behoefte

,,Onderzoek op dit gebied doen we al vrij lang, maar de opleiding hadden we nog niet’’, zegt Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center van de RUG. ,,Het bedrijfsleven in het Noorden heeft grote behoefte aan technisch opgeleide mensen.’’

Bezwaren technische universiteiten

De plannen voor een masteropleiding werktuigbouwkunde stuitten op bezwaren. De technische universiteiten Delft, Eindhoven en Twente. Zij stellen dat ze genoeg capaciteit hebben en dat er geen behoefte is aan een vierde opleiding werktuigbouwkunde.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wees het bezwaar van de technische universiteit af, onder meer omdat geschat wordt dat er in de periode tot 2020 behoefte is aan bijna 20.000 werktuigbouwkundigen, terwijl er 10.000 van de opleidingen afkomen. Het ministerie van onderwijs stelt dat de nieuwe opleiding in een landelijke behoefte voorziet.

Philips, Fokker, SRON

Scherpen: ,,Wij verwachten extra studenten aan te trekken. Omdat er in het Noorden behoefte is aan technische opgeleide mensen, omdat er studenten zijn die niet naar een van de technische universiteiten willen en omdat hbo’ers bij ons kunnen instromen.’’

Volgens Scherpen hebben bedrijven in het Noorden nu vaak moeite om arbeidskrachten die elders zijn opgeleid hier naartoe te halen. Afgestudeerde werktuigbouwkundigen kunnen bijvoorbeeld aan de slag bij Philips in Drachten, Fokker in Hoogeveen en SRON in Groningen.

Bredere blik

De RUG biedt al sinds de jaren vijftig technische opleidingen. Het is de enige brede universiteit waar studenten een ingenieurstitel kunnen halen. De RUG biedt technische natuurkunde, technische wiskunde, scheikundige technologie, biomedische technologie en technische bedrijfskunde.

Scherpen: ,,Het voordeel ten opzichte van de technische universiteiten is dat wij een bredere blik kunnen aanbieden. Het energievraagstuk bekijk je bijvoorbeeld niet alleen technisch maar ook economisch, sociaal, juridisch.’’

Voor het voetlicht

In 2016 is het Groningen Engineering Center opgericht waarmee de RUG de technische kant van de universiteit meer voor het voetlicht wil brengen. De nieuwe opleiding werktuigbouwkunde is een volgende stap. Vanwege de populariteit van de studies en het tekort aan personeel werkt de RUG aan verdere uitbreiding van de technische kant.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.