'Nieuw windpark geen zaak van de gemeente'

De VVD in Provinciale Staten wil niet dat Groningse gemeenten de vrijheid krijgen om windmolens toe te staan buiten de aangewezen gebieden.

,,Genoeg is genoeg. In de samenleving is geen draagvlak voor extra windenergie. Er is voldoende ruimte binnen de afgesproken gebieden Eemshaven, Delfzijl-Zuid en langs de N33'', zegt VVD-Statenlid Matthijs Oosterhuis. Woensdag wordt het onderwerp in Provinciale Staten besproken. Op de politieke agenda staat de behandeling van de nieuwe omgevingsvisie.

Gedeputeerde Staten willen gemeenten de mogelijkheid geven in hun bestemmingsplannen ruimte te maken voor nieuwe windparken. De VVD vindt dat te ver gaan. ,,Wij zien de bouw van windmolens als een industriële activiteit op een schaal in de ruimtelijke ordening die veel impact heeft op de omgeving.''

De liberalen moeten er niet aan denken dat gemeenten ieder voor zich akkoord gaan met nieuwe windparken. Zelfs als daar draagvlak voor zou zijn, moet de provincie om wildgroei te voorkomen het laatste woord hebben. De provincie heeft met het Rijk de afspraak dat Groningen garant staat voor 855,5 van de 6000 megawatt in 2020.

Om internationale klimaatdoelstellingen te halen is bepaald niet uitgesloten dat het Rijk voor meer windmolens op land een extra beroep doet op de provincies. De VVD vindt dat de eigen minister Henk Kamp van Economische Zaken de pas moet worden afgesneden. In vergelijking met andere provincies toont Groningen genoeg inzet als het om windenergie gaat. Wij willen niet dat de provincie bij wind op land het nakijken heeft.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.