Nieuw ziekenhuis OZG op haar na rond

Twee jaar later dan gepland is de financiering voor de nieuwbouw van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda vrijwel rond.

Het ziekenhuis gaat 110 miljoen euro kosten. Een lening van ABN Amro en Siemens van 50 tot 60 miljoen euro is bijna rond. De NAM draagt 13 miljoen euro bij voor het aardbevingsbestendig maken. Het pensioenfonds Zorg en Welzijn doet voor 20 miljoen euro mee en het UMCG leent nog eens 7 miljoen euro.

De provincie Groningen heeft zich eerder bereid getoond 10 miljoen euro te lenen voor het project. Het OZG wordt een dochter-BV van het UMCG. Het OZG zelf had vorig jaar een eigen vermogen van ruim 14 miljoen euro. Dat vult het UMCG aan met 7 miljoen euro. ,,Dat geld blijft dus van het UMCG omdat we het OZG overnemen'', zegt de UMCG-woordvoerder. ,,Deze zekerheden zijn nodig om financiering van de banken te krijgen'', zegt de UMCG-woordvoerder.

Eigenlijk zou eind dit jaar het nieuwe ziekenhuis bij Scheemda-West al af zijn, zo was in 2013 de planning. Maar het is tot op het laatst spannend om de financiering rond te krijgen. Er is bovendien vertraging gekomen doordat het pand aardbevingsbestendig gemaakt moest worden. Het OZG moet de bestaande ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl vervangen en krijgt 220 bedden, vier verdiepingen en 35.000 vierkante meter vloeroppervlak.

Omwonenden zijn door een onderaannemer geïnformeerd dat bouwbedrijf Dura Vermeer binnenkort met de bouw begint. Het ziekenhuisbestuur zegt dat het binnenkort met informatie naar buiten komt, maar durft nog geen datum te noemen. ,,We zijn zeer dicht bij de finale afronding en verwachten daarover ook op zeer korte termijn te kunnen berichten. Nu is alleen nog niet dat moment.''

Het OZG hult zich al tijden in stilzwijgen over de gesprekken met financiers. ,,De totstandkoming van een dergelijk groot project is zeer complex en er zijn zeer veel partijen bij betrokken'', zegt OZG-woordvoerder Rogier Brink. ,,Alles hangt met alles samen. De uitkomst van alle deelprocessen is bepalend voor de voortgang. De financiering, de aardbevingsbestendigheid, de overname van het OZG door het UMCG, de overeenstemming met een aannemer, ze zijn allemaal van elkaar afhankelijk en allemaal voorwaardelijk. Het heeft te maken met allerlei vooral administratieve processen die in alle zorgvuldigheid moeten worden afgerond en samen moeten komen.''

Alle vergunningen zijn wel rond. De gemeente Oldambt is al begonnen met het aanleggen van een ontsluitingsweg. De gronden zijn ook al aangekocht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.