De nieuwbouw van supermarkt Albert Heijn in Uithuizen begint op zijn vroegst volgend najaar. Dat werd dinsdagavond duidelijk in een onlinebijeenkomst van gemeente Het Hogeland.

Eigenaar Erik Banus van de Albert Heijn wil zijn pand vergroten en er komt een Etos en Gall & Gall in. De winkel blijft tijdens de verbouwing zo lang mogelijk open.

Kerkstraat gaat op in de nieuwe Albert Heijn

Het pand kan groter omdat de naastgelegen Kerkstraat wordt opgeheven. Daar wordt op gebouwd, net als op het perceel van voormalig bakkerij De Boer. Ook de parkeerplaats bij de winkel wordt groter - er komen honderd plekken - maar ook veel groener. Zo komen er bomen en heggen tussen parkeervlakken.

(Tekst loopt door onder foto)

loading

Oude dorpsschool De Rank

Als de Kerkstraat dichtgaat, komt er een nieuwe verbinding tussen de Schoolstraat en Hoofdstraat Oost voor terug, te weten het steegje langs oude dorpsschool De Rank. Het jaren zeventig deel van De Rank wordt afgebroken zodat er meer ruimte ontstaat en er ook auto’s langs kunnen. Het moet de verbinding worden tussen het station en het centrum.

Het oude deel van De Rank wordt opgeknapt, en verkocht of verhuurd aan een ondernemer. Er kan horeca in, dienstverlening of een winkel, maar geen woningen, aldus projectleider Frank Rozema.

(Tekst loopt door onder foto)


loading

Compact centrum

Erik Banus, sinds twee jaar eigenaar van de AH, wil zijn gedateerde winkel opknappen en dat past in de plannen van de gemeente om het centrum een impuls te geven. In Uithuizen staan veel winkels leeg en ver uit elkaar, wat het centrum een desolate aanblik geeft. De gemeente wil het compacter maken en het centrum concentreren tussen de AH en de Blink. Aan beide kanten van de Hoofdstraat zijn dan supermarkten.

Winkeliers die hun panden opknappen, kunnen subsidie krijgen. Zo moet Uithuizen weer aantrekkelijk worden en zijn regiofunctie behouden.

De Blink

Eerder al werd de Blink opgeknapt. Het Boterdiep werd terug het centrum ingebracht en er kwam een haventje. Onlangs werd de SNS-bank gesloopt, die plaats maakt voor appartementen en commerciële ruimten. Verder ligt het Molenerf met supermarkten Jumbo, Aldi en Lidl er troosteloos bij. Ook dat gebied wil de gemeente opknappen.

loading

Aanzicht met groen verbeterd

Maar eerst is de Albert Heijn en omgeving aan de beurt. Voor omwonenden wordt het er alleen maar beter op, aldus projectleider Rozema. ,,Mensen aan de Schoolstraat kijken nu naar een kaal parkeerterrein met auto’s. Door het groen dat er komt, wordt het aanzicht stukken verbeterd.’’ Het nieuwe straatmeubilair wordt identiek aan dat van de Blink.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen