Nieuwbouw start op plek afgebrande panden Groningen

Eigenaar Rieks Kroon van de in 2012 afgebrande panden in de Steentilstraat in Groningen verwacht dat daar volgend jaar weer wordt gewoond en gewinkeld. Voordat de aannemer gaat bouwen, onderzoeken archeologen de locatie.

Het vuur verwoestte onder meer Ferwerda Fietsen en slagerij Van Dijk in de Steentilstraat. Er komt straks weer een slagerij, zegt Kroon - nazaat van de eerste slager op die plek (1870). Onder de elf appartementen (doelgroep: promovendi) komt weer een slagerij terug.

‘Bouw gaat nu snel’

Oene Hoving, die de bouw voor Kroon organiseert, verwacht dat het nu snel gaat. ,,Zodra de archeologen klaar zijn, maken we het terrein bouwrijp en starten we met de fundering. Er komen 52 geboorde palen van 11 meter lang en een doorsnede van 35 centimeter onder het complex.’’

Hoving verwacht dat de ruwbouw van bijna 18 meter hoog (5 etages) in oktober klaar is. Ingebruikname: 2020. Met de bouw verdwijnt de aarden stadswal weer uit zicht, die nu voor even te zien valt. Archeologen hopen ook nog een stukje van de buitenkant van de Steentilpoort (1517) tegen te komen. De binnenkant brachten ze in 1999 bij rioleringswerkzaamheden in kaart.

Geen kasteelgracht van graaf Edzard

De poort is ooit gebouwd van afbraakmateriaal van het kasteel van graaf Edzard dat ongeveer op de plek van het politiebureau stond. De archeologen vonden in de stadswal geen bewijs dat de kasteelgracht vlak achter de Steentilstraat lag.

De kelder uit 1870 was nog wel intact, met voor de leek geheimzinnige ’baden’. Daar had Kroon wel een verklaring voor. ,,Dat zijn pekelbaden, waarmee slagers vroeger vlees van diverse maten conserveerden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.