Nieuwbouw van Poiesz in Tolbert is rond

De nieuwbouw van supermarkt Poiesz in Tolbert kan doorgang vinden. Dat meldde Poiesz-directeur Piet Smit maandagavond aan het dorp.

De nieuwbouw van de supermarkt verrijst op de plek van drie bestaande bedrijven in het centrum van Tolbert. Dat zijn cafetaria Westerkwartier, bakkerij Bas van Esch en kegelcentrum De Koetsier.

De Poiesz-directeur kon tegenover een volle zaal van De Postwagen melden dat overeenstemming is bereikt met alle drie ondernemers. Dat was volgens hem tot vorige week nog onzeker. ,,Afgelopen donderdag hebben we met elkaar om de tafel gezeten’’, liet de Leekster wethouder Karin Dekker (GroenLinks) weten. ,,Toen zag het er naar uit dat de plannen niet door zouden gaan.’’

Geldinjectie gemeente

Mede dankzij een extra geldinjectie van de gemeente Leek is alsnog een akkoord met de drie ondernemers bereikt. Eerder toonde de gemeente zich al bereid twee ton te steken in de dorpsvernieuwing die rond de nieuwbouw van Poiesz wordt gerealiseerd. De gemeente heeft de bijdrage verhoogd tot 287.500 euro onder de voorwaarde dat de gemeenteraad hiermee akkoord gaat. Daarnaast wordt de provincie gevraagd ook nog een ton op tafel te leggen.

Volgens Poiesz-directeur Smit wordt nu begonnen met de nadere uitwerking van de plannen. Tot de zomer wordt de tijd genomen om met alle omwonenden in gesprek te gaan. De sloop van het pand waarin cafeteria, bakkerij en kegelcentrum zetelen, wordt eind volgend jaar ter hand genomen. De bouw van de nieuwe supermarkt staat voor begin 2020 op de rol. Eind 2020 wordt de nieuwe supermarkt volgens de planning in gebruik genomen.

Bakker en cafetaria in bestaande pand

Tijdens de bouwwerkzaamheden worden cafeteria en bakkerij geëxploiteerd vanuit het bestaande pand van Poiesz. Volgens Smit ziet De Koetsier af van verplaatsing naar de oudbouw van de supermarkt. Vlak voordat de sloop begint, zetten de eigenaren van De Koetsier de exploitatie van hun bedrijf stop. Mogelijk dat zij elders hun bedrijf voortzetten. Waar dat eventueel zal zijn en hoe is volgens Smit nog onduidelijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.