Nieuwbouw voor 34 huurwoningen in Middelstum in plaats van versterken

In plaats van versterken en verduurzamen worden 34 huurwoningen in Middelstum gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Inspectie wees uit dat zestien huizen in Middelstum technisch te complex zijn om aan te pakken. De achttien andere staan in een gebied dat er op vooruit gaat als de woningen tegen de vlakte gaan en er op een andere plek in het dorp nieuwe komen.

Dat levert volgens de NAM, woningstichting Wierden en Borgen en Woongroep Marenland een verbetering op van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid bij sporthal, tennisbanen, zwembad en de nog te bouwen school.

De huurders zijn woensdag over het besluit geïnformeerd. Dat leverde volgens Wierden en Borgen verschillende reacties op. Van blijheid om het vooruitzicht van een nieuwe woning tot verslagenheid omdat het oude huis tegen de vlakte gaat. De bewoners worden betrokken bij de nieuwbouwplannen.

De sloop en nieuwbouw is een pilotproject. Besloten is daar nog 34 andere corporatiewoningen aan toe te voegen.

De NAM maakte in 2015 met acht woningbouwcorporaties de afspraak om 1.650 huurhuizen te versterken en energieneutraal te maken. Zo’n duizend zijn eigendom van Wierden en Borgen en Marenland. Sindsdien zijn er 170 aangepakt. Dit jaar staan er 300 op de rol in Loppersum, Middelstum, Wirdum, ‘t Zandt, Ten Post, Garrelsweer en Appingedam.

De kosten van die aanpak overstijgen soms de waarde van de veelal oude huurhuizen. Omdat de woningen van binnen gedateerd blijven wordt al langer gesproken over nieuwbouw in plaats van verstevigen en verduurzamen.

menu