In de straat blijven of verhuizen naar een ander deel van Appingedam? Huurders van de Pieter Veningastraat en Gerrit Raapstraat willen eerst zien hoe de nieuwbouw in hun straten eruit komt te zien, voor ze een keuze maken. Woongroep Marenland zoekt een goede manier om de plannen te presenteren.

De honderd woningen in de twee Damster straten gaan na veel gesteggel tegen de vlakte. De huurders trokken twee jaar geleden aan de bel over de slechte staat van de huizen. Woongroep Marenland had jarenlang geen onderhoud gepleegd aan de woningen, omdat niet duidelijk was of de huizen versterkt of gesloopt moesten worden. In december kwam er eindelijk duidelijkheid: de woningen gaan plat.

Eerst de nieuwe plannen bekijken, dan kiezen

Marenland heeft inmiddels gesprekken gevoerd met bewoners. Achttien huishoudens hebben aangegeven te willen verhuizen naar bestaande woningen van Woongroep Marenland of naar een zorgappartement. Voordeel is dat zij dan maar één keer hoeven te verhuizen: van de oude naar een andere woning.

Veel andere huurders zijn benieuwd naar de nieuwbouwplannen voor de twee straten. Pas als ze meer weten, willen zij een keuze maken. „Vanwege de coronamaatregelen kunnen wij het nieuwbouwplan niet in een bijeenkomst presenteren”, laat een woordvoerder weten. Deze maand ontvangen de bewoners meer informatie.

Wel verhuisvergoeding, geen aanvullend pakket

De huurders hebben inmiddels een brief gehad met daarin een stand van zaken. Daarin staat ook dat de bewoners wél recht hebben op een ‘gewone’ verhuisvergoeding, maar niet op de extra vergoedingen die huurders krijgen wanneer zij vanwege de versterkingsopgave moeten verhuizen. „Het gaat hier om een regulier sloopbesluit, dus niet op basis van een versterkingsadvies van de NCG”, zegt een woordvoerder van Marenland. NCG en Woongroep Marenland zijn over het versterkingsadvies nog in gesprek.

Huurders en huiseigenaren die in het kader van de versterkingsopgave verhuizen, hebben wel recht op een aanvullende vergoeding. Zo hoeven zij de nutsvoorzieningen voor hun tijdelijke huis niet te betalen, zodat zij geen dubbele lasten hebben.

Bewoner Marcel Dijkema heeft hierover een gesprek gehad met burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta, maar het is nog niet duidelijk of de burgervader iets voor de bewoners kan betekenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen