Nieuwbouwwoning wordt snel duurder

Wie een nieuwe woning wil bouwen of een verbouwing overweegt moet rekening houden met lange wachttijden en oplopende prijzen.

Nieuwbouwwoningen zijn sinds het begin van dit jaar al zo’n 5 procent duurder geworden en die prijsstijging zet door. Ook de tarieven van klusbedrijven lopen op.

Dat blijkt uit een rondgang van DvhN langs bouwbedrijven en makelaars in Groningen en Drenthe. ,,Het wordt duurder en je moet langer wachten’’, zegt een makelaar.

Maandenlange levertijden

De oplopende prijzen en wachttijden ontstaan doordat veel bouwbedrijven tijdens de crisis failliet zijn gegaan of mensen hebben ontslagen. Nu de markt snel aantrekt kampt de bouw met enorme capaciteitsproblemen. Bij gebrek aan personeel kunnen leveranciers van heipalen, betonvloeren, isolatiemateriaal en kozijnen niet aan de vraag voldoen. Maandenlange levertijden zijn het gevolg.

Vacatures

Om hun productie op te voeren hebben de leveranciers vakmensen nodig, maar die zijn er niet. Ook aannemers kunnen amper personeel vinden. Volgens het UWV is 60 procent van de vacatures in de bouw onvervulbaar. Vakmensen die tijdens de crisis zijn ontslagen werken nu in andere sectoren of zijn zzp-er geworden. Bouwbedrijven aarzelen deze zzp-ers in te huren omdat de regelgeving onduidelijk zou zijn.

Banencarrousel

De schaarste aan mensen en bouwstoffen leidt naast lange levertijden ook tot oplopende materiaalprijzen en uurtarieven. ,,De banencarrousel is begonnen’’, zegt een aannemer. ,,Een goede timmerman haal ik niet meer van de markt, maar bij een concurrent. Tegen een beter loon.’’

Of, zoals een manager in de uitzendbranche het verwoordt: ,,Goede vakmensen worden platgebeld. Die gaan hoppen en ze kunnen eisen stellen.’’

Uurtarieven

Klusbedrijven die tijdens de crisis noodgedwongen bodemtarieven hanteerden verhogen hun uurtarieven nu de vraag naar hun diensten toeneemt.

Oost-Europa

Om de personeelstekorten op te vangen wisselen aannemers soms medewerkers en materiaal uit. Ook halen steeds meer bouwbedrijven personeel uit Oost-Europa, maar ze benadrukken dat de problemen daarmee nog lang niet zijn opgelost.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.