Nieuwe CdK droomt van lagere werkloosheid in Oost-Groningen

Rene Paas, de nieuwe commissaris van de Koning in Groningen, droomt ervan de werkloosheidscijfers in Oost-Groningen te verlagen tot het landelijk gemiddelde.

Paas spreekt deze wens uit als voorzitter van Divosa, de overkoepelende organisatie van sociale diensten in een afscheidsinterview met Platform 31 een Haagse kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio.

Paas noemt Oost-Groningen een gebied, ,,waar een traditie bestaat van een hoge werkloosheid en waar de sociale werkvoorzieningen de grootste werkgever zijn in de regio. Als wethouder in Groningen en later als voorzitter van CNV en Divosa voelde ik me altijd al betrokken bij het bedenken van oplossingen voor mensen die het op eigen kracht niet redden. Wat daarin helpt is de veerkracht van de Groningers zelf. Die moeten we de komende jaren maar eens volop benutten. Het sociaal kapitaal onder de Groningers is groot. Er zijn veel voorbeelden van dorpen waar de bewoners er samen de schouders onder zetten op momenten dat het moeilijk werd.”

Op economisch gebied ziet Paas meer kansen voor de stad Groningen en de industrie rond de Eemshaven en Delfzijl.

Naast de werkloosheid in Oost-Groningen ziet Pas een rol weggelegd in de aardbevingsproblematiek. ,,Dat is een nationaal probleem waarbij veiligheid voorop staat.” Voor Paas is het helder dat de NAM de veroorzaakte schade vergoedt. ,,Als één bedrijf schade veroorzaakt aan de bezittingen van honderdduizenden mensen, dan is het wat mij betreft logisch dat ze dit royaal vergoedt en zo snel mogelijk. Ook vind ik het onlogisch dat er één provincie al generaties lang de ongemakken van aardgaswinning incasseert, terwijl de Nederlandse samenleving er als geheel van profiteert.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.