Nieuwe Groningse winkel doet gluten in de ban

Erwin en Gertie Baas openen vandaag in Selwerd de eerste glutenvrije winkel van Groningen. De eigenaresse, een collegawinkelier en een potentiële klant schetsen een toekomstbeeld.

Enthousiaste reacties

Gertie Baas, eigenaar van de nieuwe winkel, is optimistisch. „We krijgen veel enthousiaste reacties. Niet alleen uit Stad. Ook uit bijvoorbeeld Hoogezand en Haren.” Vorige week stond ze op de glutenvrije markt in Assen. „Mensen waren heel positief over ons initiatief. We verwachten dat onze winkel aan zal slaan.” Ze vreest geen concurrentie van internet. „Mensen willen graag zien wat ze kopen. Bovendien moet je op internet vaak grote hoeveelheden bestellen en zijn producten als koekjes breekbaar. Dat willen mensen niet.” In haar nieuwe winkel staat klantgerichtheid voorop. „Wij passen ons assortiment aan op de klant. Mensen kunnen producten proeven en wij geven ook informatie en advies over glutenintolerantie.”

Sombere toekomst

Cathrien Post, eigenaresse van de biologische verswarenwinkel De Ingen in Groningen, heeft geen vertrouwen in de glutenvrije onderneming. „Waarom zou je een speciale winkel openen? Zo’n tachtig procent van de producten die ik verkoop zijn van nature glutenvrij, want daar zitten geen granen in. Denk aan groente, fruit en zuivelproducten. Wat verkoop je meer dan brood?” Post, die ruim 40 jaar in de natuurvoedingsbranche werkt, twijfelt ook ernstig aan het aantal klanten dat de nieuwe winkel zal trekken. „De groep mensen met glutenintolerantie is heel klein. Het gaat om misschien een op de honderd klanten. Vers brood trekt ze wel aan, maar daar verdien je nauwelijks op. Je moet het hebben van de rest.’’

Graag meer basisproducten

Patricia Timmerman (35) eet sinds drie jaar volledig glutenvrij. „Toen kwam ik erachter dat ik een gluten-allergie heb.” Ze is benieuwd naar de nieuwe winkel. „Uit pakjes koken is er niet meer bij, dus ik hoop vooral dat ze goede basisingrediënten hebben. Zoals bouillon, paneermeel en bindmiddel.” Volgens Timmerman bieden supermarkten een steeds ruimer glutenvrij assortiment. „Bij de Albert Heijn kan ik al veel kant-en-klare producten krijgen. Bijvoorbeeld koekjes. Grote merken zoals Verkade spelen er steeds meer op in. De nieuwe winkel moet een aanvulling zijn op wat ik al kan krijgen.”

Betaalbaar en lekker brood zou haar ook heel blij maken. „Het meeste brood is te droog of niet lekker. En is het wel lekker, dan is het duur.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.