Nieuwe aanwinst kunstverzameling Synagoge Groningen

De Groningse kunsthandelaar Richard ter Borg heeft opnieuw een schilderij geschonken aan Synagoge Groningen. Het gaat om het werk 'Jeruzalem' van Josina Knap.

Opvallend aan ‘Jeruzalem’ zijn de bijzondere perspectieven in het schilderij dat daardoor een kubistische inslag heeft. Personages, gebouwen en trappen boven in het beeld zijn groter dan je zou verwachten. Ook de torarol en de menora zijn qua perspectief en positie niet realistisch weergegeven, maar maken wel duidelijk dat Jeruzalem in de ogen van de schilderes het centrum is van de Joodse cultuur en religie. 

Heldere gloed

Het werk lijkt licht uit te stralen door het gebruik van lichte kleuren zoals geel en oranje. Daardoor wordt een warme en zonbeschenen dag gesuggereerd die de gebouwen van Jeruzalem in een heldere gloed zet.

Josina Anna Smeenk-Knap was de dochter van kunstenaar Gerrit Willem Knap. Ze was werkzaam als schilder, tekenaar, textielkunstenaar en poppenmaakster met als onderwerpen portretten, figuurvoorstellingen, poppenstillevens en bloemen.

Arti et Amicitiea

Knap, die ook werkte onder de namen Jos Knap, Josina Anna Knap, Josina Smeenk-Knap en Josina Smeenk, was lid van de vooraanstaande kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiea in Amsterdam. Toen zij nog bij haar ouders woonde was zij het buurmeisje van Piet Mondriaan. Ze was getrouwd met predikant Bernard Daniel Smeenk.

Richard ter Borg schonk vorig jaar al het schilderij 'Jongen met keppel' aan Synagoge Groningen. Het door hem gedoneerde schilderij is gedurende openingstijden in Synagoge Groningen te zien, samen met Jongen met keppel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.