Nieuwe burgemeester van Groningen moet 'doorzetter' zijn (en inwoners willen graag een vrouw)

Welke kenmerken moet de nieuwe burgemeester van Groningen hebben? Een speciale vertrouwenscommissie heeft over die vraag nagedacht en presenteerde donderdag de profielschets. De opvolger van Peter den Oudsten moet volgens de commissie 'natuurlijk overwicht' hebben, 'tussen de mensen staan', en een 'energieke doorzetter' zijn.

De nieuwe burgemeester zou ook veel bestuurlijke ervaringen moeten hebben.

De commissie bestaat uit een deel van de gemeenteraad. De profielschets die nu voorligt is nog een concept. Tijdens een extra raadsvergadering op 20 maart stelt de gemeenteraad de profielschets officieel vast. Dat gebeurt in aanwezigheid van commissaris van de Koning René Paas. Daarna begint de sollicitatieprocedure.

Bij het opstellen van de profielschets is inwoners van de gemeente Groningen gevraagd om te reageren op het concept. De gemeente laat weten dat tientallen inwoners dat via de gemeentelijke website, social media of per mail of brief hebben gedaan.

Inwoners willen vrouw

Opvallend is dat daarbij vaak de wens werd uitgesproken voor een vrouwelijke burgemeester.

De reacties zouden verder tot een enkele aanpassing en aanvulling op de concept-profielschets hebben geleid. Sommige mensen gaven aan iets te missen, maar volgens de vertrouwenscommissie was vrijwel alles al terug te vinden. „Veel van de genoemde gewenste eigenschappen en vaardigheden zijn soms iets anders geformuleerd al wel terug te vinden in de tekst”, stelt de vertrouwenscommissie.

Vacature

Als de gemeenteraad de definitieve profielschets op 20 maart heeft vastgesteld, stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature voor de nieuwe burgemeester open.

De vertrouwenscommissie komt uiteindelijk met twee kandidaten en geeft een advies over haar voorkeur. Het streven is dat dit nog voor de zomervakantie gebeurt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.