Nieuwe busroute Groningen (tussen A7 en P+R Hoogkerk) slechts in één richting geblokkeerd tegen sluiprijders

De nieuwe busverbinding tussen A7 en P+R Hoogkerk is alleen in de richting Groningen geblokkeerd voor sluipverkeer. Automobilisten gebruiken de afrit echter niet. Rijkswaterstaat wil dat graag zo houden.

Bij files onderaan de gewone afslag Hoogkerk zou de nieuwe busroute een ideale sluipweg kunnen zijn voor autoverkeer naar Peize/Roden. Dat staat soms vast op de rotondes onder de A7 (Groningen-Drachten).

Autoriteiten hopen dat het niet gebeurt en treffen maatregelen zodra dat wel het geval is. De exclusieve busroute is speciaal gemaakt om de flessenhals met bussen te omzeilen. Buschauffeurs spreken van een grote verbetering.

Alleen slagboom voor notoire sluiprijder

Een slagboom houdt sluiprijders richting stad op de busbaan tegen. Aan de andere kant is geen slagboom of bussluis om te voorkomen dat auto’s via de afrit en P+R Hoogkerk naar Peize rijden. Aanpak Ring Zuid heeft dat uit veiligheidsoverwegingen bewust niet gedaan. ,,Om te voorkomen dat automobilisten die per ongeluk verkeerd rijden, stoppen op de afrit en achteruit terugrijden naar de snelweg’’, aldus een woordvoerder. ,,Bij de oprit is de snelheid laag. Daar rijden bovendien alleen mensen bewust naartoe via een ingewikkelde, verboden route.’’

Eerste deel Aanpak Ring Zuid

De busaansluiting is het eerste gerealiseerde onderdeel van de nieuwe zuidelijke ringweg. In Groningen is bouwer Herepoort ook al bezig met de bouw van de Helperzoomtunnel, die in de nieuwe verkeerssituatie nodig is. Rond de weg treft het bedrijf de laatste voorbereidingen voor de officiële start van de bouw van de nieuwe weg.

Qbuzz maakt er gebruik van met stadslijn 8 van en naar het Martini Ziekenhuis. De bus mag bij drukte op de snelweg de vluchtstrook gebruiken. Tijdens de bouw van de nieuwe ringweg en voor de spoorzone maken mogelijk meer buslijnen van Qbuzz en Arriva gebruik van de route.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.