Nieuwe bussen kunnen na rechtszaak de straat op in het Noorden

In het straatbeeld in Groningen en Drenthe verschijnen steeds vaker de nieuwe bussen van Qbuzz. In een tijdelijke tent worden zestig Mercedesbussen klaargestoomd.

Zilver

Een voor een verschijnen sinds een paar weken nieuwe ‘gewone’ lijnbussen – zilverkleurig met rood in plaats van rood met grijs – op de wegen in Groningen en Drenthe.

Qbuzz heeft tijdelijk een tent op zijn terrein laten bouwen om zestig nagelnieuwe bussen, afgeleverd door Mercedes, in de juiste kleuren te plakken en van technische systemen te voorzien. ,,We besteden er zelf niet veel aandacht aan, maar trekken op sociale media wel veel positieve aandacht. Mensen zijn er blij mee’’, aldus Michel van der Mark van Qbuzz.

Vervanging

Van de nieuwe bussen vervangen 45 de bijna 7 jaar ‘oude’ lijnbussen die bij de komst van het bedrijf eind 2009 in dienst kwamen. Vijftien nieuwe gelede bussen zijn nodig voor de nieuwe Q-link-buslijn tussen Groningen en Delfzijl.

Vervanging van relatief jonge bussen midden in een lopende concessie is een bijzonder fenomeen en uitvloeisel van de tussentijdse contractverlenging. Het OV-bureau verlengde het contract met Qbuzz al eens eerder en liet het vorig jaar opnieuw onderhands twee jaar langer doorlopen, tot eind 2019.

Woede

Dit wekte de woede van andere busbedrijven zoals Arriva en Connexxion die prompt maar tevergeefs een rechtszaak aanspanden. Ze kregen mede ongelijk omdat het OV-bureau volop profiteert van de winst die daarmee niet alleen in de zakken van Qbuzz belandde.

Van de ‘winst’ door de verlenging (langer doorrijden maakt bussen goedkoper) gaat zo’n 11 miljoen euro naar het OV-bureau. Dat zegt daarmee de teruglopende rijkssubsidie op het OV tot en met 2019 grotendeels te kunnen opvangen. De komst van de allernieuwste en schoonste Euro 6-bussen zorgt ervoor dat Qbuzz de lucht in Groningen en Drenthe een stukje minder vervuilt. Ze zijn in tegenstelling tot de Qliners niet meteen voorzien van wifi en airco. Daar was geen geld voor.

Door de keuze voor meer rood en geel in de bus kunnen slechtzienden beter uit de voeten. Een borstel naast de wielen moet ervoor zorgen dat er minder vuil opspat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.