Deze onopgeloste zaken uit Groningen en Drenthe staan op de nieuwe coldcasekalender

.

Koude zaken warm houden. Dat is het belangrijkste doel van de zogeheten coldcasekalender die de politie voor het vierde opeenvolgende jaar heeft uitgegeven. Groningen levert in de editie van 2020 drie oude zaken aan, Drenthe eentje.

De papieren kalenders worden onder meer verspreid in de Nederlandse gevangenissen. De stille hoop is dat het criminele milieu een handje helpt om niet opgeloste moordzaken of mysterieuze verdwijningen toch nog tot een goed einde te brengen. Voor buiten de bajes is er een onlineversie.

Belangrijker nog dan de verspreiding in gevangenissen is de aandacht die de kalender jaarlijks genereert. Met name de regionale media besteden opnieuw aandacht aan een misdrijf in de regio dat niet maandelijks (of jaarlijks) meer de krantenkolommen haalt.

Tips en nadere onderzoeken

De kalenders uit voorgaande jaren hebben (nog) niet geleid tot een oplossing van een oude zaak. Wel kwamen er nieuwe tips binnen wat leidde tot nadere onderzoeken.

De veronderstelling is dat er altijd mensen zijn die meer weten over een onopgeloste zaak, maar een reden hebben om daarover te zwijgen. Met het verstrijken van de tijd kan die reden wegvallen.

Gouden tip: 15.000 euro

Beloningen die liggen te wachten op de gouden tip - meestal 15.000 euro - kunnen een extra reden zijn om het zwijgen te doorbreken. Voor nabestaanden is het van groot belang om na vele jaren van onzekerheid, vooral duidelijkheid te krijgen. Nabestaanden zijn ook betrokken bij de zaken die op de kalender aandacht krijgen.

Colin Datema

Een van die zaken gaat over Colin Datema uit Noordscheschut (bij Hoogeveen) die op 15 augustus 2011 voor het laatst is gezien. Datema was in zijn dorp bij een familielid en fietste rond 01.00 uur naar huis. Hij is wel in zijn woning geweest, maar de volgende ochtend was hij spoorloos. Zijn familie sloeg direct alarm, maar tot op de dag van vandaag zonder resultaat.

Jolanda Meijer

In Groningen is sinds februari 1998 Jolanda Meijer spoorloos. Het laatste teken van leven (volgens de politie) was bij een drugspand in de Bedumerstraat in Groningen. Jolanda Meijer was verslaafd. Zij werkte als straatprostitutee. Haar vaste plek was de portiek van De Kijkshop aan de Westerhaven.

Els Slurink

Veel aandacht is er momenteel in deze krant voor het raadsel rond Els Slurink , de 33-jarige psychologe die in maart 1997 in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen werd doodgestoken. Bij het coldcaseteam is deze zaak momenteel weer volop onder de aandacht.

Roeland Oosten

Op 28 augustus 2007 verdronk de 31-jarige Roeland Oosten in de Noorderhaven in Groningen. ‘s nachts. Getuigen meldden dat er ruzie was, ze hoorden een plons en zagen dat er iemand wegliep. Roeland Oosten is mogelijk in het water geduwd met de fatale gevolgen. Wat er precies is gebeurd is nog altijd een raadsel.

Eerdere zaken die op de kalenders in voorgaande jaren stonden waren onder die van Willeke Dost, Sietze Grave, Wietske Bauer-Hiemstra, Marian Kusters (vriendin van Jolanda Meijer), Ben Stubbe, Anna Heemenga-Woldendorp, Derk Kiers, Ineke Fleurke, Cor Booisma en Johan Versfeld (bomaanslag).

Bekijk de Coldcasekalender 2020.

menu