Nieuwe eigenaar voor Rikkers-Lubbers huis: van hoedjes naar oudjes naar Stadjers

Het verkoopbord mag bijna van de gevel. Het voormalige pand van zorgcentrum Rikkers-Lubbers aan de Heresingel in de stad Groningen is zo goed als verkocht.

Komen er appartementen in voor jongeren? Voor ouderen? Voor gezinnen? Dat is niet duidelijk. „Alles is nog mogelijk”, zegt Chris Scholte van vastgoedbedrijf Schove groep.

Het familiebedrijf heeft meer vastgoed in de stad en was meteen geïnteresseerd toen de drie aaneengesloten panden op de markt kwamen.

„Mijn vader is na de oorlog in die wijk opgegroeid en kent het pand goed. Ik was heel verbaasd toen ik hoorde dat er een bejaardentehuis in zat. Dat zie je er aan de buitenkant niet aan af.”

Niet langer een verzorgingstehuis

De negen ouderen die in het huis woonden kregen in januari te horen dat ze moesten verhuizen. Dit leverde veel kritiek op.

Bejaarden die dachten tot het einde van hun leven in het statige pand te kunnen blijven wonen, moesten op stel en sprong verhuizen.

Nieuwe eisen

In april zijn de laatste bewoners van het zorgcentrum uitgezwaaid. Diezelfde maand sloot Rikkers-Lubbers de deuren. De panden voldeden niet langer aan de hedendaagse eisen voor verzorgingstehuizen.

Tegenwoordig maken ouderen pas de stap naar het verzorgingstehuis als zij zich thuis echt niet meer kunnen redden. Dit betekent dat hier vooral mensen woonden met heel zware lichamelijke en psychische klachten. Het verzorgingstehuis, gevestigd in een pand uit 1890, is daar niet op berekend.

Oude elementen

De Schove groep wil een plan ontwikkelen dat recht doet aan het pand. „We proberen de oude elementen zoveel mogelijk te behouden. Het wordt geen makkie. Maar we zijn heel blij dat we het hebben bemachtigd.”

Een hele klus. Het huis op nummer 32 is een beeldbepalend pand en nummer 34 is een monument.

Hoedjes

Het pand op nummer 36 werd in 1890 gebouwd. De Groninger architect G. Nijhuis ontwierp het gebouw dat nu is aangemerkt als Rijksmonument. Hier zat in die tijd het magazijn van een katholieke handelaar in dameshoeden. In 1930 kocht de stichting van het echtpaar Rikkers-Lubbers het pand en de twee gebouwen daarnaast.

Die stichting opende in 1933 de deuren van een verzorgingstehuis. Het was het eerste ‘Pension voor Dames en Heeren, uitsluitend eerste klas’. Een huis dat zich vooral richt op de beter gesitueerde ouderen dus. In 1970 opende een tweede locatie in Haren: Huize Westerholm.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.