'Nieuwe gemeente Westerkwartier moet oog hebben voor gedupeerden aardbevingen'

De nieuwe gemeente Westerkwartier moet een deskundige ambtenaar aanstellen om de belangen te behartigen van gedupeerden van aardbevingen.

Dat bepleitte eigenaar Jan Enne Haack van natuurboerderij Lammerburen bij Oldehove zaterdag tijdens een bijeenkomst in Oostwold. Dat was bij de aftrap van de verkiezingscampagne van GroenLinks.

Haack ondervond de afgelopen jaren schade aan zijn boerderij als gevolg van aardbevingen. Zijn boerderij grenst aan het gebied Middag (Ezinge, Feerwerd en Garnwerd). Deze kernen vallen nu nog onder de gemeente Winsum. Maar bij de herindeling in januari gaat Middag over naar het Westerkwartier.

Duizend schadegevallen

Haack wees erop dat Winsum als aardbevingsgemeente oog heeft voor de belangen van bevingsgedupeerden. Maar ambtenaren in Zuidhorn ontbreekt het aan kennis over deze materie, zei hij uit eigen ervaring. Dat ondanks dat Zuidhorn inmiddels ruim duizend schadegevallen kent.

De toekomstige gemeente Westerkwartier moet daarom straks een speciale ambtenaar aanstellen die met kennis van zaken de gedupeerden bijstaat. Ook verdient het aanbeveling, meent Haack, om hiervoor een wethouder verantwoordelijk te stellen. Lijsttrekker Klaas-Wybo van der Hoek van GroenLinks hoefde niet lang na te denken. Hij onderschreef de hartekreet onmiddellijk.

Ook schade in dorp Zuidhorn

De meeste schadegevallen in de gemeente Zuidhorn doen zich tot nu toe voor in Niehove, Oldehove en Den Ham en omgeving. Maar volgens Haack breidt het schadegebied zich uit: ,,Een ambtenaar van het Centrum Veilig Wonen (CVW) woont in de Zuidhorner nieuwbouwwijk De Oostergast. Deze CVW-ambtenaar vertelde mij onlangs dat zijn eigen buurman in de wijk kampt met bevingsschade. Daarvoor mag de nieuwe gemeente Westerkwartier haar ogen niet sluiten.’’

menu