Nieuwe opleiding om docent Duits te worden

GRONINGEN Studenten die geen Duits studeren, kunnen met een tweejarige opleiding toch docent in dit vak worden. Het moet het tekort aan leraren Duits tegengaan.

Vijf universiteiten, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beginnen komend studiejaar een tweejarige master. Het is een proef en als de resultaten goed zijn komen er meer universitaire programma's om taaldocenten op te leiden.

Middelbare scholen hebben grote moeite om docenten Duits te vinden. ,,Er is nauwelijks aanbod van geschikte en gekwalificeerde docenten'', zegt Dirk Jan Wolffram van Europese Talen en Culturen van de RUG. ,,Oudere docenten gaan met pensioen, lerarenopleidingen leveren te weinig docenten Duits af, en er zijn al jaren te weinig studenten Duits om aan de vraag naar eerstegraads leraren Duits te kunnen voldoen.'' Eerstegraders geven les in de bovenbouw havo/vwo.

De nieuwe master richt zich op studenten met een ander bachelordiploma dan Duitse Taal en Cultuur. Maar ze moeten wel voldoende basiskennis van de taal en cultuur hebben en/of zich in Duitsland hebben gespecialiseerd. Wolffram: ,,En je moet voor de klas willen staan.'' Een toelatingscommissie bepaalt wie wordt toegelaten.

Tijdens de master volgen studenten vakken op hun eigen universiteit en op de andere deelnemende universiteiten. Alle vakken worden in het Duits gegeven, een semester moeten ze naar een Duitstalig land en in het tweede jaar lopen ze stage op een middelbare school.

De master is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit Nijmegen en Universiteit Utrecht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.