Nieuwe tbs voor poging tot moord in kliniek

groningen De rechtbank heeft twee tbs’ers, die in december 2014 hebben geprobeerd in de Van Mesdagkliniek in Groningen een medepatiënt te vermoorden, veroordeeld tot nieuwe tbs-maatregelen.

De rechters zien af van het opleggen van gevangenisstraffen, zoals door het Openbaar Ministerie was geëist. Celstraf zou betekenen dat de lopende behandeling zou worden onderbroken. De rechters vinden dat onwenselijk.

Het OM had om celstraffen gevraagd (24 en 30 maanden) om duidelijk te maken dat het plegen van strafbare feiten in een tbs-kliniek niet onbestraft mag blijven.

Het geweld tegen de medepatiënt ontstond tijdens een feestje in de kliniek waarbij drank en drugs voorhanden waren. Toen het latere slachtoffer zich beklaagde over de harde muziek, werd besloten hem te vermoorden. Pas na een uur kwam een einde aan het geweld nadat een van de belagers de beveiliging inseinde.

Een derde verdachte werd eerder dit jaar al veroordeeld, eveneens tot de maatregel tbs. Voor de drie mannen geldt dat hun oude tbs vervalt. Opgebouwde vrijheden (als verlof) vervallen.

De rechtbank kwam nog wel met een stok achter de deur in de vorm van 12 maanden voorwaardelijke celstraf. Gaan ze als tbs’er weer in de fout, dan wacht hen sowieso een jaar celstraf buiten de kliniek.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.