Nieuwjaarsduik: wat moet je (niet) doen

Voor de lol met vrienden of misschien met een heel persoonlijke reden. 1 januari is de dag waarop duizenden Nederlanders het nieuwe jaar met een frisse duik begroeten. Inwoners van Groningen en Drenthe doen dapper mee. Ze kunnen kiezen uit liefst zestien locaties.

Met wat voor reden de dappere deelnemers komende zondag ook het water in springen, de Reddingsbrigade Nederland wil gezegd hebben dat een duik niet altijd zonder gevaar is. Lifeguards van deze organisatie letten al jaren op de veiligheid van mensen die meedoen aan dit voor Nederland traditionele evenement. Met vijf tips kan volgens de brigade een boel narigheid worden voorkomen.

1) Duik alleen waar toezicht is

Wie op 1 januari het frisse water wil trotseren voor een Nieuwjaarsduik, moet dit doen bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht aanwezig is. ‘Wild duiken’ op afgelegen locaties zonder toezicht of mensen die hulp kunnen verleden is geen goed idee.

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid

Deelnemers moeten rekening houden met drukte. Op een nieuwjaarsduik komen niet alleen deelnemers af maar ook veel publiek. Wie op tijd is, kan zich voorbereiden. Doe een warming up, let op aanwijzingen van de organisatie en weet, voor de zekerheid, waar een hulppost is.

3) Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt

Wie zich niet fit voelt of medische klachten heeft, kan beter niet meedoen. Dat levert niet alleen alleen risico’s voor de persoon in kwestie op maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Word je tijdens of na de duik onwel, ga dan meteen naar de EHBO of huisartsenpost. Beter op tijd, dan (te) laat behandeld.

4) Bescherm jezelf tegen de kou

Zet een muts op want via het hoofd gaat veel warmte verloren. Insmeren met Vaseline is ook een optie. Doe meteen bij terugkeer uit het water slippers of schoenen aan.

5) Warm goed op na de duik

Niet direct te veel kleren aan doen. Het lichaam heeft tijd nodig om de kou te verbannen. Draag tijdens het opdrogen een badjas en zoek een warme omgeving om aan te kleden.

Bekijk op de kaart waar je op 1 januari 2017 in Drenthe en Groningen mee kunt doen aan een nieuwjaarsduik

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.