Nieuwjaarsfeest Groningen moet ook feest worden voor inwoners Ten Boer en Haren

Het Nieuwjaarsfeest op 1 januari 2019 in Martiniplaza verandert van een feest van Stadjers in een feest voor Groningers. Het moet een feest worden voor de inwoners van de nieuwe gemeente Groningen.

,,Een feest van, door en voor Groningen, Ten Boer en Haren’’, zo omschrijft directeur Willem de Kok van Martiniplaza de derde editie van het gratis toegankelijke Nieuwjaarsfestival. Hij speelt daarmee in op de gemeentelijke herindeling.

Met de samenvoeging van de drie gemeentes, komt het inwoneraantal van de gemeente Groningen op 230.000. Ten Boer telt ruim 7000 inwoners; Haren zo’n 20.000.

Nieuwjaarsfeest heeft als thema 'samen'

De Kok heet alle nieuwkomers welkom op het feest, dat als thema ‘Samen’ heeft en rekent op zo’n 5000 feestgangers. Vorig jaar trok het festijn 4500 bezoekers, in 2017 waren het een kleine 4000.

Het feest concentreert zich dit jaar in de middenhal van Martiniplaza. Over de openingsact wordt nog niets prijs gegeven, wel is bekend dat het Noordpool Orkest zal optreden, evenals plaatselijke bands uit de stad en omliggende dorpen. Naast muziek staat het Nieuwjaarsfeest bekend om dans, dj’s, barretjes, foodtrucks en de kermis. De Rijdende Popschool en culturele instellingen zijn er en traditiegetrouw houdt de burgemeester een nieuwjaarstoespraak.

Herstelde traditie

De stad Groningen had een jarenlange traditie om op 1 januari in De Oosterpoort de zogeheten Nieuwjaarsreceptie te houden waar duizenden Stadjers elkaar gelukkig nieuwjaar wensten. Aan dat gemeentelijk feest kwam in 2012 abrupt een einde, omdat de gemeente de stekker eruit trok. De kosten van het feest – 100.000 euro – drukten te zwaar op de begroting.

De teleurstelling onder Groningers was groot. Zij wilden hun feest terug. Vier jaar lang organiseerde een groep Groningers een alternatief feest in Huize Maas aan de Vismarkt en de Euroborg. In 2016 besloot de gemeente om jaarlijks 65.000 euro subsidie beschikbaar te stellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.