Nieuwjaarstoespraak Groninger CdK René Paas: 'Het moeilijkste komt nog'

René Paas, de commissaris van de koning in Groningen. Foto: Archief DVHN

Het nieuwe jaar begon met een onheil, 270 containers in het mooiste natuurgebied van Nederland. Wat ons in 2019 nog wacht? Verkiezingen, dat sowieso. En het moeilijkste, dat komt ook nog.

Dat zei René Paas, de Groninger Commissaris van de Koning, maandagmiddag in zijn jaarlijkse nieuwjaarstoespraak op het provinciehuis.

De CdK sprak gistermiddag met vrijwilligers die tussen Westernieland en Noordpolderzijl troep uit de kwelder haalden, vertelde hij. „Alsof er een vliegtuig is neergestort, zo typeerden ze wat ze aantroffen. Dit is nog lang niet voorbij.”

Een vierdubbel verkiezingsjaar

Het wordt een verkiezingsjaar, benadrukte Paas in zijn rede. Niet alleen voor de Provinciale Staten, ook voor de waterschappen, het Europees Parlement en de Eerste Kamer zijn er verkiezingen in aantocht.

„Laat je niks wijsmaken”, sprak de CdK. „De Statenverkiezingen gaan over de Staten. Over provinciale politiek. En over de grote vraagstukken van Groningen. Over de gevolgen daarvan voor Groningers.”

Paas refereerde aan het algemeen kiesrecht, waardoor vrouwen sinds honderd jaar geleden mogen stemmen, en aan Aletta Jacobs uit Sappemeer. „U kent haar inspirerende verhaal. De eerste vrouw op de HBS, de eerste vrouw met een universitaire bul, de eerste vrouw die arts werd en de eerste vrouw die promoveerde.”

Veel mensen voelen zich verliezer

Veel mensen hebben het gevoel dat ze verliezer zijn, zei Paas.

„Te veel mensen horen dat 'iedereen erop vooruit gaat', maar ervaren dat zelf niet. Te veel mensen hebben de gedachte aan betaald werk al opgegeven. Ze zien hun dorp langzaam leeglopen. En veel te veel mensen wachten op herstel van de schade in hun huis. Ze willen eindelijk weten dat hun huis veilig is. Bijna zeven jaar na Huizinge. Hoe lang nog?”

Gaswinning en aardbevingen

Ook de aardbevingen vormen inmiddels een vertrouwd thema in de nieuwjaarstoespraken op het Groninger provinciehuis. Er is in 2018 veel gebeurd, vond Paas. De grootste fakkeltocht in Groningen ooit, een schadeprotocol, en de beslissing de gaskraan dicht te draaien.

Maar, nuanceerde de CdK, daarmee is het nog lang niet klaar.

„Het moeilijkste komt nog. Plannen en afspraken zijn mooi. Maar de praktijk blijft al te lang achter. Essentieel is een uitvoering die Groningen en Groningers verder helpt. Die een eind maakt aan het wachten. En mensen weer toekomst geeft. Het wordt moeilijk werk. Maar ook in de uitvoering zullen we elkaar vinden. Omdat er geen alternatief is. Omdat Groningen het verdient. Omdat we alleen samen sterk zijn.”

Lees de volledige nieuwjaarstoespraak van René Paas hieronder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen