Nieuwkomers in Delfzijl ruziënd naar de stembus

De buren uit Loppersum en Appingedam kregen dinsdag tijdens de Grote DAL Verkiezingsavond meteen een aardige kennismaking met de politieke cultuur van Delfzijl.

In de Lopster en Damster debatblokjes werd nog kalmpjes gediscussieerd, maar zodra de Delfzijlster politiek het podium in Appingedam beklom, ging het knallen.

PVV

Goed, dat had veel te maken met het feit dat er ook een PVV’er tussen stond. Lijsttrekker Emil Smeding verhitte de gemoederen met de stokpaardjes van zijn partij. Standpunten over geldverslindende asielopvang en buitenlandse ‘gelukszoekers’ die hier komen om onze westerse vrijheden af te pakken, werkten als de spreekwoordelijke rode lap op de zaal.

Toch ging de PVV-voorman niet eens vol op het orgel in de oude kerkzaal van Centrum Kabzeël. Daarentegen lieten Jan Ottens van de Seniorenpartij en Edward Stulp van Lijst Stulp met verve zien dat ze in Delfzijl van hun hart geen moordkuil maken. Op een jij-bak meer of minder kijken ze niet in de raad en persoonlijke aanvallen behoren tot het standaard-repertoire.

Motorclubconnecties

De nieuwkomers voegen zich naadloos in die cultuur. De afgelopen weken was het de nieuwe lijst ‘5 voor 12 Delfzijl’ die werd achtervolgd door ruzies, afhakende kandidaten en pijnlijke onthullingen over het doelbewust lekken van de outlaw-motorclubconnecties van de PVV, waarvan de partij een afsplitsing is.

Deze week is het Socialistisch Delfzijl die rollebollend in de schijnwerpers staat. Het nieuws op de site van deze krant verraste dinsdag zelfs oprichter Pieter Stapel: vier van de negen kandidaten op zijn kieslijst haken af. Het vertrek gaat op z’n Delfzijls: met de beschuldiging aan het adres van ‘dictator’ Stapel dat hij een combine zou smeden met de Lijst Stulp. Volgens de criticasters zien Stulp en co de partij – voortgekomen uit de Socialistische Partij die vorig jaar royaal scoorde bij de Kamerverkiezingen maar nu niet meedoet in Delfzijl – als een nuttig vehikel om Fractie 2014 van Jan Menninga van de troon te stoten en aldus ‘de coalitie te breken’.

Snelkookpan

Net als bij ‘5 voor 12’ wreekt zich hier het feit dat Socialistisch Delfzijl feitelijk in de snelkookpan tot stand is gekomen. Stapel heeft zich verkeken op de samenhang van het team dat hij in luttele maanden uit de grond stampte. De vertrokken leden (onder meer actief in het protest tegen de omstreden gascondensaatoverleg Farmsum) zitten volgens hem vooral op een activististische lijn terwijl hijzelf zaken via de politieke dialoog wil zien te bereiken.

Verbaal geweld

Dat is een mooi streven voor Delfzijl waar al genoeg ‘getuigenispartijen’ langs de zijlijn staan. Niet voor niks voert GroenLinks campagne voor een rentree in de raad met de leus: ‘niet schreeuwen maar praten’. De Damsters en Lopsters schrokken dinsdag een beetje van het verbale geweld uit Delfzijl: geen fijne opmaat naar de nieuwe Eemsdelta-fusiegemeente. Maar ook uit de havenstad zelf klonken beschaamde reacties. Als zich dat ook vertaalt naar het stemgedrag, loopt het misschien nog wel los met de politieke versnippering waarvoor burgemeester Beukema waarschuwt met twaalf partijen die op 21 maart strijden om negentien zetels.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.