Nijboer en Moorlag op hoge posities bij PvdA

De kandidaatstellingscommissie van de PvdA heeft twee Groningers op een hoge plaats op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 gezet.

Henk Nijboer, financieel expert in de huidige PvdA-Kamerfractie, staat op plaats zeven. Oud-gedeputeerde William Moorlag die in september bekend maakte dat hij een gooi deed naar een PvdA-zetel in de Tweede Kamer, is plek negen toebedeeld. Oud-Groningse Sharon Dijksma is met een vierde positie spekkoper.

Tachtig kandidaten

De commissie liet dinsdag onder leiding van oud-commissaris van de Koning Max van den Berg, ongeveer tachtig kandidaten weten hoe de vlag erbij hangt. Donderdag wordt de lijst officieel bekendgemaakt.

De hoge positie van Moorlag is opvallend. De Winsummer verdween na een nederlaag bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 uit de politiek. ,,Mijn grootste motief om me beschikbaar te stellen, is het enorme onrecht dat Groningen wordt aangedaan bij de gaswinning. Als ik daar het verschil kan maken is dat een reden om een lasso te werpen’’, verklaarde hij onlangs in deze krant.

Voorkeurstemmen

Huidig PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken uit Groningen is op de 39ste plaats gezet. Het is niet voor het eerst dat Van Dekken door de keuzeheren in een ogenschijnlijk zeer moeilijke positie wordt gemanoeuvreerd. Bij een vorige Tweede Kamerverkiezing kwam Van Dekken met voorkeurstemmen op een verkiesbare plaats terecht. Er zijn ongeveer 16.000 stemmen nodig om hem hogerop te krijgen. Met de hoge posities van Nijboer en Moorlag bij de PvdA, neemt het aantal kansrijke Groningers toe. Al eerder werd bekend gemaakt dat Agnes Mulder (CDA), Anne Kuik (CDA), Sandra Beckerman (SP) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) op verkiesbare plaatsen staan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.