No Limit Ships steekt met jacht oceaan over

Niet kijken is niet kopen in de Verenigde Staten. No Limit Ships in Groningen steekt daarom met een plezierjacht de oceaan over.

Een Amerikaan zal niet gauw een vliegticket kopen om in Nederland een plezierjacht van enkele miljoenen te kopen, weet Hans Molenaar, de commerciële man achter de Groningse jachtbouwer. Terwijl de Amerikaanse agent wel belangstelling signaleert voor de stoere zeewaardige jachten, weet hij er geen vanaf een plaatje te verkopen. Om de werkelijke kansen te onderzoeken, vaart een particulier op verzoek van de werf zijn jacht van Amsterdam naar Florida, om in november aan de grootste Amerikaanse botenshow in Fort Lauderdale deel te nemen.

Show

De groten der aarde in de superjachtbouw, zoals Feadship en Amels, zijn daar altijd al. Nederlandse bouwers van kleinere plezierjachten komen er sporadisch. De kosten van zo’n show zijn in verhouding tot de aanschafprijs hoog, stelt Molenaar. Dat begint al met het vervoer van het jacht. Gangbaar is het om daarvoor een vrachtschip te charteren, maar dat werd de werf te kostbaar. Zelf varen met de No Limit Four Seasons maakt het geheel betaalbaar, aldus Molenaar. Het schip krijgt voor de trip nog wel een extra watermaker aan boord, evenals internet en extra airco’s. ,,Het kan er erg warm zijn in Florida.’’

No Limit Ships bouwt al twintig jaar zeewaardige schepen, waarbij ooit een de uitstraling van een reddingboot aan de basis stond. Zeewaardig, veilig, snel en comfortabel, zoals ze het zelf stellen. De Four Seasons is uitgerust met twee motoren van 575 pk en heeft een topsnelheid van 46 kilometer per uur. Die eigenschappen spreken niet alleen watersporters aan, maar ook de professionele wereld. Zo varen er al meerdere als onderzoeksschip.

Maar voor het jongste avontuur mikt Molenaar in eerste instantie op particulieren. ,,Op de Amerikaanse markt worden vooral polyester schepen aangeboden. Veel van hetzelfde. Wij mikken op de mensen die een bijzonder stalen schip willen. Een echte nichemarkt in de VS en Canada.’’ Met de gunstige dollar-euroverhouding is de tijd er rijp voor, aldus Molenaar.

No Limit Ships heeft zijn hoop gevestigd op rijkere en reislustige gepensioneerden. ,,Cuba ligt op een dag varen van Florida, maar dan moet je wel een echt veilig schip hebben.’’ De vaaromstandigheden in Canadese wateren vragen dat volgens hem ook. ,,De bodem aan de kust is vaak rotsachtig en het weer kan er snel omslaan.’’

PR-campagne

Aan het bezoek aan Fort Lauderdale gaat in de VS een pr-campagne vooraf. Zo komt er kort voor de show een artikel over het schip in een Amerikaans watersporttijdschrift. Van de reis van Amsterdam naar Florida, met Groenland, Canada en New York als tussenstops, wordt een foto- en filmverslag gemaakt.

De reizigers hebben tot half oktober de gelegenheid het traject af te leggen. Daarna heeft de werf nog enkele weken om het schip showklaar te maken.

Het hoeft op de show niet meteen storm te lopen. Met een paar orders zou Molenaar al heel tevreden zijn. De werf, die vier man in vaste dienst heeft en een groot aantal toeleveranciers en zzp’ers aan zich bindt, bouwt gemiddeld twee jachten per jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.