Nobelprijswinnaars dringen in Groningen aan op maatregelen tegen klimaatverandering: 'Moeder aarde is stervende'

De online-bijeenkomst met Nobelprijswinnaars over klimaatadaptatie vond in de Nieuwe Kerk in Groningen plaats. Foto Ronnie Zeemering

Moeder aarde is stervende, zo vatte Nobelprijswinnaar van de vrede Tawakkol Karman uit Jemen vrijdag in Groningen de noodzaak tot klimaatadaptatie samen. Ze presenteerde met vier andere Nobelprijswinnaars online een manifest dat door drieduizend wetenschappers uit ruim honderd landen is ondertekend.

De boodschap: regeringsleiders, investeerders en beleidsmakers moeten niet langer wachten en in actie komen de bevolking op de klimaatverandering voor te bereiden en de gevolgen zoveel mogelijk zien op te vangen. De online-presentatie, waarbij ook de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban-Ki moon online aanwezig was, is onderdeel van de Klimaatadaptatieweek Groningen en vond plaats in de Nieuwe Kerk in Groningen. Deze vormt de aanloop naar de eerste internationale top over klimaatadaptatie die maandag en dinsdag in Nederland is.

‘Wereld niet klaar voor klimaatverandering’

De ondertekenaars waarschuwen voor ‘verwoestende gevolgen’ als maatregelen uitblijven of worden vertraagd. ‘Door de geschiedenis heen hebben mensen zich aangepast aan verandering. Maar zoals onze mislukte reactie op de Covid-19-pandemie heeft aangetoond, is de wereld gewoon niet klaar om de onvermijdelijke gevolgen van onze klimaatnoodsituatie het hoofd te bieden. Tenzij we nu handelen en ons aanpassen, zullen de resultaten toenemende armoede, watertekorten, landbouwverliezen en stijgende migratieniveaus zijn, met een enorm verlies aan menselijk leven.’

De economische kosten van natuurrampen door klimaatverandering kunnen aldus de wetenschappers in 2040 zijn opgelopen tot 45 biljoen euro. Het geld dat in het economisch herstel wordt gestopt zou moeten worden gebruikt

De verklaring komt van het Global Center on Adaptation (GCA), dat vestigingen in Rotterdam en Groningen heeft en betrokken is bij de internationale top.

‘Pale blue dot’ toont onze kwetsbaarheid

Ook Nobelprijswinnaars Brian Schmidt (natuurkunde), Joseph Stiglitz (economie), Christopher Pissarides (economie) en Donna Strickland (natuurkunde) zetten hun handtekening.

Schmidt verwees naar de ‘pale blue dot’, de iconische foto die de ruimtesonde Voyager in 1990 van de aarde maakte. ,,Het toonde ons dat we kleiner en kwetsbaarder zijn dan we denken.’’

Bestuursvoorzitter Jouke de Vries van de Rijksuniversiteit Groningen maakte bekend dat het met het Global Center on Adaptation een gratis online cursus op het gebied van klimaatadaptatie mogelijk maakt. Daarnaast biedt Campus Fryslân van de RUG vanaf september 2021 binnen het masterprogramma Culturele geografie een specialisatie op het gebied van klimaatadaptatie en governance aan.

Aan de zogeheten Climate Adaptation Summit, die maandag begint, doen tientallen regeringsleiders mee, waaronder premier Mark Rutte, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Ook Microsoft-oprichter Bill Gates is aanwezig. De top is vanwege de coronacrisis online.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu