„Ik ben verbijsterd”, initiatiefnemer van het monument voor onderduikers in het Knoalster Achterhuus in Stadskanaal, Jaap Duit, krijgt geen geld voor de openingshandeling op 30 april. Dat terwijl er nog voor 18.000 euro op de plank ligt, te besteden aan de viering van 75 jaar vrijheid.

De gemeente doet een beroep op de 15.000 euro die de provincie heeft vrijgemaakt voor de viering van 75 jaar vrijheid. Dat bedrag wordt door de gemeente evenredig bijgepast tot een totaal van 30.000 euro. Tot nog toe is het deels besteed: Stichting Vrienden van de Semsstraatkerk krijgt 5.000 euro, dorpsbelangenorganisatie van Onstwedde Ocrea krijgt 2.000 euro en stichting Oranjecomité Musselkanaal 5.000 euro.

75.000 euro

De aanvraag van stichting Drenth Monument is afgewezen. Dat steekt Duit. Hij richtte een stichting op voor de realisatie van het monument. Aan de Kromme Wijk stond het boerderijtje van de familie Willem en Hindertje Drenth. Tijdens de bezetting woonden daar zestien onderduikers en vijf gezinsleden. Het wordt trots het Knoalster Achterhuus genoemd. Kostenplaatje van het monument: zo’n 75.000 euro, zegt Duit. Een groot deel daarvan werd gesponsord door betrokken ondernemers.

Passend ontvangst

Voor de openingshandeling vroeg Duit 3.000 euro aan de gemeente. Daarmee kon hij een ‘passend’ onthaal bieden aan nabestaanden die uit Israël afreizen voor de plechtigheid en de dochter van Willem en Hindertje, de hoogbejaarde Lammie. Hij heeft een goede geluidsinstallatie, catering en een tent nodig voor als het slecht weer is: „Ik heb facturen opgevraagd bij lokale bedrijven, daar kwam dit bedrag uit.”

Het geld krijgt hij niet. Duit heeft namelijk al een keer subsidie gekregen voor het project, zegt een woordvoerder van de gemeente. „We vonden de aanvullende aanvraag eigenlijk niet in het plaatje passen van de subsidie 75 jaar vrijheid. Het thema is verhalen vertellen.”

‘Historisch besef onder maat’

Voor het monument kreeg Duit eerder inderdaad 2.000 euro, zegt hij. „Terwijl ik toen al het hele bedrag van 5.000 euro had aangevraagd. Als ze toen het totaal hadden verstrekt, was er niets aan de hand geweest.” Hij is verbijsterd. „We zijn drie jaar met particulieren en bedrijven bezig geweest. Ik krijg niet het idee dat ze de historische impact zien. Het is een bijzonder verhaal. Het historisch besef is ver onder de maat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen