Nog een keer open atelier in woning overleden Halbe Hageman

Het werk van de overleden kunstenaar Halbe Hageman wordt komend weekeinde nog een keer ten toon gesteld in en bij het huis waar hij woonde in Zuidlaren.

De kunstenaar, vooral bekend van zijn kleurrijke en abstracte landschappen, overleed in januari. Zijn nabestaanden houden nog een keer een open atelier weekend in de woning en tuin met atelier van Hageman. Hij zou komende zaterdag 72 jaar worden. ,,Voor ons een mooie gelegenheid om zijn werk nog een keer te laten zien in zijn vertrouwde omgeving en zijn leven te eren.’’

Kleurrijke landschappen met een hoog abstract gehalte

De expressionistische, kleurrijke landschappen van Hageman hebben een hoog abstract gehalte. De kunstschilder haalde veel inspiratie uit het fauvisme, dat zich kenmerkt door tegennatuurlijk kleurgebruik: blauwe, oranje en rode bomen en geel gekleurde akkers.

Hij was autodidact, leerde zich het schilderen zelf aan, maar ging later in de leer bij de ‘oude meester’ Arie Zuidersma van kunstkring De Ploeg. De twee schilderden veel landschappen op locatie: uitgestrekte landerijen van Groningen of buurtschappen met elementen van de scheepsbouw of van de stad Groningen. De laatste jaren schilderde Hageman veel in fragmentatie, waarbij hij met paletmes fragmentjes op het doek zette.

Exposities in galeries in het buitenland

Hageman exposeerde veel in het buitenland. Zijn werk was te zien in galeries in Londen, Barcelona, Parijs, Mannheim en Berlijn. En nu dus nog een keer in de echtelijke woning aan de Lemferdinge 17 in Zuidlaren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.