Nog eenmaal over de rails bij Kleintje Stoom

Na alle grote internationale stoomdagen komen stoomtreinfanaten nog eenmaal bijeen in Leek. Daarna gaan de treinen de schuur in voor de winter.

‘Afstomen’, noemen de kenners dat. Zo’n 30 tot 35 man, waaronder een handvol Duitse hobbyisten, is bijeen gekomen om nog eenmaal met hun stoommodeltreinen over een rails te kunnen rijden voor de winterstop.

Het evenement wordt al ruim veertig jaar gehouden in familiepark Nienoord en is uitgegroeid tot een heuse traditie.

,,Kleintje Stoom houden we bewust een beetje klein’’, zegt Ronald Smits, coördinator Nienoordspoor. ,,Het gaat om de sfeer met elkaar. Iedereen in de wereld van stoommodelbouwers kent elkaar. We zijn zielsverwanten.’’

Smits heeft het gruis van kolen boven op zijn hoofd zitten. Niet zo gek: het is namelijk noeste arbeid om een stoomlocomotief lopende te houden.

De techniek van een stoommachine is weliswaar rudimentair, maar het ding rijdt niet vanzelf. En dus komt er de nodige handigheid bij kijken. Hoe vol moet de waterketel bijvoorbeeld zijn? En hoe hoog moet het vuur onder de kolen? Dat hangt af van allerlei variabelen.

Hogere wiskunde wil Smits het ook niet noemen. ,,Je bent alleen wel continu bezig.’’ De vele kinderen - en volwassenen - die tijdens Kleintje Stoom een ritje mee mogen door de bossen van het landgoed, staan niet stil bij de vaardigheid die de stoomlocomotiefbestuurder in pacht heeft. De treinen blijven namelijk keurig doorrijden.

Kleintje Stoom is op zaterdag 22 oktober en zondag 23 oktober. Het Familiepark is nog geopend tot en met 30 oktober.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.