Nog eens 155 woningen extra tegen de vlakte in Appingedam: 'Onze wijk gaat op de kop'

De Houwerdastraat in Appingedam. Al deze woningen gaan, als de eigenaren akkoord zijn, tegen de vlakte. Foto: DvhN/Patriecia Kolthof

In Appingedam worden 155 woningen gesloopt vanwege de aardbevingsproblematiek. Dit aantal komt bovenop de ruim 400 huizen die in Opwierde-Zuid tegen de vlakte gaan. Alle woningen worden opnieuw gebouwd.

Het gaat om koophuizen in de Ripperdastraat, Houwerdastraat, Rengersstraat en de Heiman Akkerstraat.

De bewoners van de vier Damster straten werden begin deze week op de hoogte gesteld van de plannen tijdens een informatiebijeenkomst. Voor de huizen lag al sinds 2017 een versterkingsadvies, maar die opgave is zo rigoreus dat nu wordt gekozen voor sloop.

Er wordt geschokt, maar ook verheugd, gereageerd door de inwoners van dit deel van Opwierde.

‘Al dat gelap, daar heb je niets aan’

Gerrit van de Berg (74) uit de Houwerdastraat is blij dat de kogel door de kerk is. Hij woont al 43 jaar in zijn rijtjeswoning en heeft veel scheuren in huis. „Ik hoef straks niet meer tegen die schade aan te kijken. Al dat gelap, daar heb je niks aan. Nu wordt het eindelijk goed aangepakt.

Hij maakt zich wel een beetje zorgen over de rest van zijn wijk. „Ik kan zelf nog wat doen, weet je wel. Maar er wonen hier ook oudere mensen. Van over de tachtig. Die zijn bang dat ze een nieuw huis niet meer mee gaan maken.”

Niet versterken, maar slopen

Liza (62) en Eddy (64) Steenhuis zijn heel erg geschrokken van het nieuws. De twee-onder-een-kap-woning waar zij al negentien jaar in vertoeven is hun droomhuis.

„Toen we een brief kregen over de versterking, kreeg ik al een rolberoerte. Alles moest aangepast. Van de vloeren tot de muren”, zegt Lisa. „Maar nu moet ons huis, wat we helemaal zelf hebben opgeknapt en ingericht, opeens tegen de vlakte.”

Hoeveel tijd gaat dit kosten?

Ze vinden het vreselijk. Het stel was zelf niet bij de informatiebijeenkomst. Zij krijgen vrijdag meer informatie over de plannen. Maar dat er gesloopt wordt is vrijwel zeker.

„Wat mij het meest beangstigt is hoeveel tijd dit gaat kosten”, verzucht Eddy. „Hoe lang zitten we straks in een tijdelijke woning? Een jaar is lang hoor, als je zo oud bent als wij.”

Liza vreest vooral dat ze niet zo’n mooi huis terugkrijgt als dat ze nu heeft. „Jarenlang hebben we al ons spaargeld in dit huis gestopt. We hebben het precies aangepast aan onze wensen. In wat voor huis wonen we straks? Onze wijk gaat op de kop.”

Groep 1588

„Appingedam kampt met een grote opgave”, zegt wethouder Annalies Usmany. „Maar we gaan moedig verder.”

De woningen in dit deel van Appingedam vallen binnen de groep van 1588 huizen waarvoor budget is gegarandeerd door het Rijk. Vanaf nu gaan de bewonersbegeleiders en bouwkundigen in gesprek met de huiseigenaren. De kwaliteit van de woning, het woningtype en de inrichting wordt bepaald en het huis wordt opgemeten.

Op basis van die gegevens wordt het budget voor de operatie berekend. In oktober moet alles in kaart zijn gebracht. In november wordt een vervolgbijeenkomst georganiseerd waar wordt uitgelegd hoe het verder gaat.

Extra begeleiding

Bewoners die iets meer begeleiding nodig hebben, krijgen die ook. Usmany: „Iedereen wordt begeleid en geholpen. Als er mensen zijn die extra hulp nodig hebben, omdat ze op leeftijd zijn of ziek, dan krijgen zij die hulp.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen