Nog maar één coronapatiënt in Groningen en ook Drentse en Friese ziekenhuizen bijna verlost van covid-patiënten

De covid-afdeling van het Ommelander Ziekenhuis enkele maanden geleden. Foto: DUNCAN WIJTING

In heel Groningen lag vrijdagochtend nog maar één coronapatiënt in het ziekenhuis. In Drenthe liggen nog maar vier en in Friesland acht covid-patiënten in de ziekenhuizen.

Dat blijkt uit cijfers van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland. Het aantal covid-patiënten is sinds afgelopen zomer niet zo laag geweest en lijkt zelfs helemaal op te drogen. Er ligt ook nog maar één covid-patiënt die is overgeplaatst uit een andere regio op een noordelijk ziekenhuisbed.

De daling past in de landelijke trend. Maar in Noord-Nederland is de corona-situatie zelfs nog wat rooskleuriger dan in de rest van Nederland. Ook het aantal besmettingen daalt met de dag verder. Er wordt wel veel minder getest, doordat minder mensen klachten hebben, maar onder de mensen die zich nog wel laten testen daalt ook het aantal positieve testen tot ruim onder de 5 procent.

Reproductiecijfer voor Noorden gedaald naar 0,63

In een week tijd zijn er in Groningen en Drenthe minder besmettingen bij gekomen dan er een paar maanden geleden nog dagelijks werden geteld. Het zijn er de laatste dagen nog maar enkele tientallen per dag. Volgens de GGD’s zijn er in Groningen nog maar 29 besmettingen per 100.000 inwoners, in Drenthe 46 per 100.000, terwijl er landelijk 54 mensen besmet zijn per 100.000 inwoners.

Het reproductiecijfer R is ook gedaald en is nu volgens Certe voor Noord-Nederland 0,63. Dat betekent dat de epidemie de komende weken nog verder gaat afnemen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen