Nog maximaal 73 miljard kuub wordt uit het Groningengasveld gehaald

Installatie op het gasveld Loppersum. Foto: Archief ANP

In het Groningengasveld wordt de komende jaren nog maximaal 73 miljard kuub gas gewonnen. Zo’n 490 miljard kuub gas blijft in de grond zitten. Dat blijkt uit berekeningen van TNO.

Het onderzoeksinstituut becijfert in het nieuwe jaarverslag van het Nederlandse Olie en Gas Portaal in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat de gasreserve van Nederland razendsnel afneemt.

Sterke afname

Vergeleken met een jaar geleden is de nationale aardgasvoorraad met twee derde geslonken van 757 miljard kuub tot 246 miljard kuub. Die sterke afname is een gevolg van de beslissing om de winning in het Groningenveld versneld te beëindigen, waardoor een groot deel van het aanwezige gas is afgewaardeerd.

De kleine gasvelden in ons land bevatten nog een voorraad van 70 miljard kuub (was een jaar geleden 96 miljard kuub), terwijl er op zee op het Nederlandse deel van het Continentaal plat nog 103 miljard kuub gas in de ondergrond zit. Ook de winning van gas uit de kleine velden loopt geleidelijk aan terug. Veel gas is al gewonnen, terwijl er maar weinig nieuwe vondsten zijn.

Er werd vorig jaar in Nederland 35,1 miljard kuub gas gewonnen. Van deze hoeveelheid gas kwam 18,8 miljard kuub uit Groningen. Minister Wiebes heeft aangekondigd de gasproductie in Groningen dit jaar verder te verminderen. Vanaf oktober 2022 moet de winning omlaag tot 7,5 miljard kuub.

Oliewinning neemt iets toe

De winning van aardolie daarentegen neemt de komende jaren iets toe, aldus TNO. De aardolievoorraad per 1 januari 2019 is 28,6 miljoen kuub, dit jaar wordt ruim 1,1 miljoen kuub olie gewonnen. Onder meer bij Schoonebeek is de oliewinning opgevoerd.

Als gevolg van de teruglopende gasproductie, nemen ook de aardgasbaten voor het Rijk gestaag af. Werd er in 2013 nog 13,6 miljard euro verdiend aan het Groninger gas (exclusief 1,7 miljard aan vennootschapsbelasting), vorig jaar bedroegen de gasbaten 2,6 miljard. Dit jaar wordt gerekend op 1,6 miljard, tegen nog maar 0,6 miljard in 2022.

Shell, het moederbedrijf van de NAM, berekende afgelopen jaar dat het versneld sluiten van de gasputten in Groningen het bedrijf zo’n 30 miljard euro omzet kost. Het gaat om één-twintigste van de bewezen olie- en gasreserves van de energiereus. Shell heeft al honderden miljoenen euro’s afgeschreven op investeringen in het Groningengasveld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen