Nog meer bouwplannen in Groningen-Zuid: Veldboom Vastgoed wil woningen bouwen op terrein van hoefijzerfabriek Werkman

Op het terrein waar nu nog een hoefijzerfabriek is gevestigd, wil Veldboom Vastgoed woningbouw ontwikkelen. Foto via Google Streetview

Na het Jullensblok begint het Groningse vastgoedbedrijf Veldboom Vastgoed nog een bouwproject in Helpman in het zuiden van de stad. Aan de Helper Molenstraat wil het bedrijf nieuwe appartementen bouwen, waarvan een deel sociale huur.

Veldboom Vastgoed kocht het terrein tussen de Helper Molenstraat en de Helper Westsingel onlangs van hoefijzerfabriek Werkman Hoofcare. „Het is zo’n tienduizend vierkante meter groot”, zegt Marcel Riegman, verantwoordelijk voor vastgoedontwikkeling bij Veldboom Vastgoed.

Dat biedt mogelijkheden. „We zitten nog erg in de beginfase”, benadrukt Riegman. „De stedenbouwkundige uitwerking van het project moet nog gemaakt worden.”

‘Focus op sociaal en midden’

In oktober vorig jaar kondigde Veldboom Vastgoed ook een nieuwbouwproject aan in Helpman: het Jullensblok, 270 huizen tussen de Jullensstraat, Van Schendelstraat en Hora Siccamasingel. Volgens planning begint de bouw in de tweede helft van 2020. Het gaat om luxueuze huurappartementen vanaf 875 euro per maand.

Omdat er nog aan de stedenbouwkundige analyse wordt gewerkt, is niet precies bekend hoeveel woningen er komen aan de Helper Molenstraat, zo’n vijfhonderd meter verderop. In elk geval maakt Team4 Architecten het ontwerp en worden de huizen goedkoper dan het Jullensblok.

„De focus ligt op sociale huur en het middensegment. Daar is in Groningen nu de meeste behoefte aan, het staat ook in het bouwprogramma van de gemeente”, verklaart Riegman. Van de nieuwe appartementen wordt 30 procent sociale woningbouw, dus met een maximale huurprijs van 737 euro per maand. „Het overige zal middenhuur zijn.”

Eerste informatiebijeenkomst over twee weken

De eerstkomende twee jaar blijft de fabriek Werkman Hoofcare het terrein huren. „Daarna kan de sloop en de bouw beginnen”, zegt Riegman. Waar Werkman Hoofcare daarna verdergaat, is niet bekend. Een medewerker laat weten dat er verschillende opties worden bekeken, zowel binnen als buiten de stad.

Voor de buurtbewoners organiseert Veldboom Vastgoed over twee weken al een eerste bijeenkomst om hen over de ontwikkelingen te informeren. „Op tijd aankondigen en in gesprek gaan met omwonenden is heel belangrijk, merken we”, zegt Riegman. „Vaak hebben zij heel goeie ideeën. We willen graag dat de buurt ook blij is met wat er komt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen