Nog meer geld voor leefbaarheid

De provincie Groningen en de gemeenten in de regio Eemsdelta stellen 3,1 miljoen euro beschikbaar voor drie projecten die de leefbaarheid ten goede moeten komen. Het geld komt bovenop vorige week beschikbaar gestelde provinciale subsidies.

Voor het centrumplan dat Uithuizen een regiofunctie moet geven, is 1.444.000 euro gereserveerd. Dat bedrag komt bovenop de 1,6 miljoen die vorige week werd aangekondigd. De gemeente Eemsmond wil er voor zorgen dat het dorp zijn voorzieningen behoudt.

Plannen zijn vergevorderd. De passage en het pand aan de kop van het centrale plein de Blink (foto) worden gesloopt. Winkels die daar gevestigd zijn, krijgen een andere plek. Ondernemers en de woningcorporatie spelen een belangrijke rol. Boven het te slopen pand, waarin een boekhandel zit, zitten namelijk woningen.

Behalve het centrumplan voor Uithuizen, stellen de provincie en gemeenten in de regio Eemsdelta ook geld beschikbaar voor twee projecten in de gemeente Delfzijl. Zo is 365.000 euro bedoeld voor het realiseren van een dorpshuis of vergelijkbare ontmoetingsplek in ieder dorp en elke wijk. Inwoners moeten zelf het initiatief nemen. De gemeente speelt een faciliterende rol. Met de subsidie is de helft van de totale kosten gedekt.

Veel meer geld, bijna 1,3 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld voor plannen met schoolgebouwen in Delfzijl. De gemeente wil het aantal scholen verminderen van twintig naar tien. In Wagenborgen, Spijk, Delfzijl-West en Tuikwerd moeten zogeheten integrale kindcentra komen. Dat gebeurt ook in Woldendorp en Farmsum, maar die gebouwen zijn bedoeld voor 10 tot 15 jaar. De totale projectkosten zijn vele malen hoger dan de subsidie: ruim 36 miljoen euro.

Foto: Archief Duncan Wijting

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.