Nood-botenhuis helpt roeivereniging Neptunus Delfzijl uit de brand

Een felle brand verwoestte in december het botenhuis en de complete vloot van roeivereniging Neptunus. Met een nieuwe noodonderkomen in zicht, richt de club de blik weer vooruit.

De roeiers van Neptunus krijgen tijdelijk onderdak in zeecontainers. Deze worden geplaatst nabij de locatie van het oude gebouw dat eind vorig jaar afbrandde.

Tijdelijk onderdak in zeecontainers

De gemeente gaf deze week een vergunning af voor de plaatsing van het tijdelijk onderkomen aan het Vlotterspad. Dit tot vreugde van voorzitter Nathalie Folkers van de zwaar gedupeerde roeivereniging. Bij de nachtelijke brand werd het gebouw volledig in de as gelegd en gingen alle boten verloren.

,,Met de plaatsing van de containers zijn we weer een stapje verder. We krijgen een aantal geschakelde verwarmde units bedoeld voor de binnentraining, kleedruimtes en toiletgroep. Daarnaast komen er vijf geschakelde zeecontainers voor botenopslag en werkplaats”, weet Folkers. ,,Aan de buitenkant zal het als een aaneengesloten gebouw ogen.”

‘Wachten tot vorst uit grond is’

De gemeente zou deze week met de voorbereidingen aan het Vlotterspad beginnen, maar Folkers twijfelt of dat wel lukt. ,,Het weer zit even tegen. Er zit nu vorst in de grond.” Wanneer de containers precies geplaatst worden, kan de voorzitter niet zeggen. ,,Maar we hopen er in maart in te kunnen trekken.’’

Vanaf dat moment kan Neptunus ook de boten ophalen die het na de brand spontaan kreeg aangeboden uit het hele land, zegt Folkers. ,,Diverse verenigingen willen ons boten lenen. Bij andere konden we voor een zacht prijsje boten overnemen.”

Boten en steun stromen uit hele land toe

Om de vereniging weer in de benen te helpen na de verwoestende brand is een crowdfundingsactie gestart. Het streefbedrag is 100.00 euro, voor de aanschaf van nieuwe boten. ,,De meter staat nu op een kleine 20.000 euro.’’ Diverse verzoeken om steun zitten nog in de pijplijn bij fondsen en grote bedrijven. En, zegt Folkers: ,,Er is nog van alles onderweg.’’

Niet alleen boten worden de vereniging sinds de brand aangeboden, ook andere vormen van hulp stromen toe. Zo wordt in februari in Wageningen een ‘ergometer-marathon’ gehouden door roeivereniging Argo. Zes andere studentenroeiverenigingen doen hieraan mee. De opbrengst is volledig voor Neptunus.

Nieuw clubhuis vergt nog wel twee jaar

Voorzitter Folkers verwacht dat Neptunus nog zo’n twee jaar op de noodvoorziening is aangewezen. ,,Voor de bouw van een nieuw clubhuis zal zeker zoveel tijd nodig zijn. Zolang duurt het ongeveer van ontwerp totdat het er werkelijk staat.”

Volgens Folkers is het politiedossier over de brand voorlopig gesloten. ,,De politie gaat er wel vanuit dat het om brandstichting gaat maar een dader is niet gevonden. Als er geen nieuwe aanwijzingen komen, blijft het hierbij.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.