Nood stijgt in Damster ‘versterkingswijk’

appingedam De gemeente Appingedam verwacht dat veel inwoners van Opwierde Zuid in geestelijke of financiële nood raken door de versterkingsoperatie in hun wijk.

De gemeente heeft daarom Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders geld gevraagd extra bijstand te kunnen bieden aan wijkbewoners.

Opwierde Zuid gaat de komende jaren volledig over de kop. Honderden woningen moeten worden versterkt vanwege de aardbevingproblematiek. Op basis van de ervaringen van hulporganisaties in de wijk schat wethouder Annalies Usmany dat het aantal hulpvragen met zeker 120 per jaar oploopt.

Voor zeker veertig daarvan is extra zorg nodig, verwacht Usmany. De stress en onzekerheid die de versterkingsoperatie met zich meebrengt, kan voor mensen die toch al hulp van het maatschappelijk werk nodig hebben, met schuldproblemen kampen of in een begeleid wonen-situatie zitten, net te veel worden, stelt Usmany.

Ook mensen die zich nu nog zelfstandig redden, zullen volgens de wethouder aankloppen. Een deel van de nieuwe klanten staan nu nog niet ‘op de radar’ bij hulpverlenende instanties. Via de Damster Zorgbalie gaat de gemeente dat extra ‘monitoren’.

Na de aanloopproblemen van de afgelopen maanden gaat het volgens Usmany met de versterking op zich de goede kant op. Twee weken trok de huurdersvereniging De Maren nog hard aan de alarmbel over een waslijst aan mankementen en klachten bij de eerste opgeleverde huurhuizen.

De afspraken die daarna werden gemaakt, leveren volgens de wethouder nu al zichtbaar resultaat op. ,,Het tweede huizenblok is bijna klaar en dat ziet er al veel beter uit’’, aldus Usmany. Een derde blok volgt binnenkort.

Eind november kijken huurders en wooncorporatie Marenland of het werk van aannemer Friso inmiddels aan de eisen voldoet. Pas als dat is vastgesteld, wordt de versterking hervat. De operatie wordt niet meer volgens planning dit jaar afgerond.

Appingedam gaat verder kijken of ze zogeheten omgevingsaanvragen voor versterkingswerk aan huizen, scherper kan laten toetsen.

Volgens de Damster SP beoordeelt het bouw- en woningtoezicht van de DAL-gemeente plannen alleen op welstandeisen en deugdelijke isolatie. Of huizen ook veilig worden, is geen onderdeel van de beoordeling.

Dat komt volgens wethouder Martien van Bostelen doordat de gemeente vergunningsaanvragen formeel alleen mag toetsen aan het Bouwbesluit en niet aan de Nationale Praktijk Richtlijn waarin wel veiligheidsrichtlijnen staan.

De wethouder wil onderzoeken waarom buurgemeente Loppersum aanvragen dan wel op veiligheid laat toetsen, zoals SP-raadslid Popko Boerema stelt. En of Apppingedam dat voorbeeld moet volgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.