Noodbevel na actie bij azc Oude Pekela

Een paar honderd mensen kwamen woensdagavond naar het azc in Oude Pekela uit boosheid over vermeende incidenten met asielzoekers.

Toen duidelijk werd dat er gisteravond een actie zou worden gehouden bij het azc aan de Hooiweg kondigde burgemeester Jaap Kuin een noodbevel af. Niemand mag op het terrein van het azc en de wegen daaromheen protesteren. De parkeerplaats bij restaurant Pekelahof valt buiten het gebied.

Demonstratie op zaterdag

Voor zaterdag is er een demonstratie aangekondigd door Kameraadschap Noord-Nederland (KNNL). De groepering die in mei van dit jaar door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken werd omschreven als extreemrechts wil dan actie voeren bij het gemeentehuis.

Bij het azc waren woensdagavond vijftien agenten ingezet. Ze hielden de aan- en afvoerwegen bij het azc in de gaten. Een aantal agenten te paard werd achter de hand gehouden. De politie blijft de komende tijd extra alert, zegt Henk van der Goot, operationeel chef van de politie.

Jong en oud

Op de rotonde bij het asielzoekerscentrum stonden de meeste mensen. Jong en oud, moeders met kinderen en ook mensen uit Winschoten en Scheemda. Af en toe klinkt het: ‘ azc weg ermee’. ,,Ouderen voelen zich niet veilig in winkelcentrum De Helling. Meisjes worden lastiggevallen.

Er zijn opstootjes en zo kan ik doorgaan’’, zegt Johan Jonker uit Oude Pekela. ,,Wij voelen ons niet veilig in eigen dorp. Kinderen die naar school gaan worden lastiggevallen. En wat doet de gemeente? We horen niks’’, zegt plaatsgenoot Derk Gernaat.

Maatregelen

Burgemeester Jaap Kuin laat weten ‘de situatie te betreuren’. ,,Wij, samen met politie en het COA, hebben begrip voor de gevoelens van de inwoners van de gemeente Pekela. Zoals eerder aangegeven heeft deze problematiek onze volledige aandacht. Wij komen de komende dagen met maatregelen.” Zo wil hij de in gesprek met de bewoners van Pekela. Hij gaf aan misdragingen van niemand te zullen tolereren. Niet van Pekelders en niet van mensen uit het azc. Ook gaat hij in gesprek met KNNL.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.