Noodbevel om verwachte gemaskerde demonstratie tegen azc Winschoten

Burgemeester Pieter Smit van Oldambt heeft een noodbevel afgekondigd vanwege de verwachte protestactie tijdens een informatiebijeenkomst woensdagavond in Winschoten.

De groep Kameraadschap Noord Nederland riep op Facebook op tegen de komst van het asielzoekerscentrum in Winschoten te betogen. Ook activisten van de landelijke club RWB Gemaskerd, die roodwitblauwe maskers of schmink dragen, kondigden op sociale media aan dat ze willen protesteren tijdens de inloopbijeenkomst over de mogelijke komst van een azc aan de Udesweg. Die bijeenkomst vindt tussen zes en acht uur plaats in De Tramwerkplaats aan de Havenkade-West.

De gemeente vreest door de oproepen op Facebook, waarbij 25 mensen aangaven te komen, serieus dat betogers met elkaar op de vuist gaan en vernielingen aanrichten. De politie mag daarom volgens het noodbevel ingrijpen tegen alle gemaskerde of geschminkte personen die naar de bijeenkomst over een mogelijk azc komen.

Ook vrijdag protesteerden aanhangers van Kameraadschap Noord Nederland, ook wel gezien als neo-nazi’s, bij de tunnel van station Winschoten tegen de komst van een ‘asielfabriek’ aan de Udesweg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.