Als de met het Rijk gemaakte afspraken niet snel worden nagekomen, dreigt de versterking van duizenden huizen in Groningen volledig te mislukken.

Daardoor krijgt het toch al ernstig beschadigde vertrouwen in de overheid een nieuwe klap in het aardbevingsgebied. Dat schrijven de zeven aardbevingsgemeenten, de provincie en maatschappelijke organisaties in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De Kamer debatteert woensdag over de situatie in het aardbevingsgebied.

Het geld is geen probleem, zegt minister Wiebes

In de brief doet de regio voorstellen om de trage schadeafhandeling te versnellen. Er staan nu nog ruim 17.500 claims open en afhandeling gaat in het huidige tempo jaren duren. Groningen stelt voor alle openstaande schades te erkennen, aannemers direct aan het werk te zetten bij niet al te grote schades en bewoners zelf een grotere rol te laten spelen. Ook moet schadeherstel in natura mogelijk worden.

Eén loket voor schadeafhandeling

Verder vinden de gemeenten en de provincie dat er eindelijk samenhang moet komen tussen de afhandeling van de schade en de versterking. Bewoners zouden daarvoor bij één loket terecht moeten kunnen. Gedupeerden worden nu gedwongen verschillende procedures te doorlopen voor hetzelfde probleem en dat leidt tot veel irritatie en verwarring.

‘Het komt regelmatig voor dat schade wordt vergoed en hersteld, terwijl het huis voor sloop en nieuwbouw in het versterkingsprogramma is opgenomen. Omgekeerd moet schadeherstel soms wachten doordat het huis nog niet is geïnspecteerd voor versterking’, schrijft de regio.

Groningen wil voor 1 februari geld van Wiebes zien

Die maakt zich ook grote zorgen over de capaciteit bij de uitvoeringsorganisaties en de hoeveelheid geld die beschikbaar is. Groningen wil dat minister Eric Wiebes voor 1 februari met de eerder toegezegde bedragen over de brug komt.

Volgens de bewindsman, die gisteren een bezoek bracht aan Groningen, is de financiering echter geen probleem. ,,Het geld is niet langer het pijnpunt, er is een lijst om welke huizen het gaat, dat weten we. Maar ik vind de capaciteit nog wel een aandachtspunt. We hebben meer bewonersbegeleiders nodig en misschien ook nog een paar extra schadeopnemers en inspecteurs. Als we nu willen beginnen, dan kan dat’’, zei Wiebes in Appingedam.

'Er moet nog veel gebeuren'

Hoewel de regio nu nadrukkelijk naar het Rijk wijst, constateert de VVD-bewindsman dat alle neuzen in Groningen ook nog niet één kant op staan. ,,Ook voor de regio is het ingewikkeld het eens te worden over de plannen. Ik kijk daar met bewondering naar, maar soms ook met verbazing. Want de interne twisten zijn de provincie nog niet helemaal uit.’’

,,Hoe krijgen we een werkbare versterking? Het Rijk moet zorgen voor voldoende capaciteit. En het moet afgelopen zijn met het gedoe over geld. Dat moet gewoon beschikbaar worden gesteld’’, zei burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam, kort nadat hij gistermiddag met Wiebes een aantal bewoners bezocht.

Hiemstra denkt dat het bezoek nuttig was. ,,Het is altijd goed dat hij onze verhalen hoort. Hij kan hier zelf zien dat er nog heel veel moet gebeuren. Het komt nu vooral op daden aan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen