Noodkreet woonschepenbewoners aan B en W Groningen: laat onze bomen staan

Woonschepenbewoners in het Noord-Willemskanaal in Groningen proberen te voorkomen dat een boswal langs de A28 maandag volgens plan wordt gekapt.

Ze hebben dit weekeinde een noodkreet aan het college van burgemeester en wethouders gestuurd met verzoek het struikgewas en de bomen op het talud naast hun schepen te sparen. In elk geval de komende maanden. Ze zijn bang dat ze op een kale vlakte komen te zitten en dat er vervolgens niets gebeurt.

Verbreding van de A28

De bouwer van het nieuwe Julianaplein (en de Zuidelijke Ringweg) wil de boswal kappen voor een kleine verbreding van de A28. Dat is onderdeel van het bouwplan. De werkzaamheden zouden rond de bouwvak van 2019 moeten beginnen, kregen bewoners vorige week te horen.

De boswal moet voor de start van het broedseizoen (april) weg zijn. Volgens de woonschepenbewoners kan kappen ook nog wel in maart. Dat scheelt niet alleen vier maanden overlast (qua geluid, fijnstof, licht en aanzicht gaan de ligplaatsen erop achteruit). Ze hopen dat er tegen die tijd is ook meer duidelijkheid is over de planning.

Drie verschillende plannen

,,We kwamen er woensdag achter wat er ging gebeuren. Sindsdien hebben we drie verschillende plannen voorbij zien komen. Door de wijze van communiceren en vanwege de onzekerheid over de nieuwe weg, vertrouwen wij de planning niet. Wij vragen uitstel totdat de plannen en de planning van Aanpak Ring Zuid definitief zijn. Bescherm uw burgers!’’, schrijven ze het college.

De bouw van de weg ligt stil in afwachting van de uitkomsten van de commissie-Hertogh die met experts van Rijkswaterstaat en Combinatie Herepoort de bouw weer op gang probeert te brengen. Er is twee tot drie jaar vertraging. Herepoort mag ondertussen wel kleine (voorbereidende) werkzaamheden uitvoeren, zoals de bomenkap.

Elf ligplaatsen

Tussen de Van Iddekingebrug en de Van Ketwich Verschuurbrug zijn elf ligplaatsen. Woordvoerder Marjon Schultinga zei vorige week al dat de bewoners niet tegen de nieuwe weg zijn. ,,Maar we zijn wel aardig gefrustreerd door de manier waarop dit gaat.’’

De woonschippers krijgen steun van de Partij voor de Dieren en de stichting Bomenridders Groningen. Die wil maandag met de bewoners bij de schepen tegen de kap protesteren, als we toch zaagmachines aan te pas komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.