Noodoplossing kamertekort Groningen: tentenkamp voor studenten

Het drijft internationale studenten tot wanhoop: door de krappe Nederlandse woningmarkt is het vinden van een kamer een groot probleem. Studenten die in Groningen in september nog geen onderdak hebben kunnen in een woonboot, oud bejaardentehuis of zelfs een tentenkamp terecht.

,,Er vinden ontzettend veel wanpraktijken plaats, internationale studenten worden uitgebuit”, zegt Geertje Hulzebos, bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). ,,Dat is allemaal mogelijk door het grote tekort aan kamers.”

Het aantal internationale studenten in Nederland verdubbelde in vier jaar tijd, van 58.000 in 2013 naar 122.000 vorig jaar. Elke international zoekt woonruimte en tijdens die huizenjacht zijn ze kwetsbaar. Meestal zoeken zij vanuit hun thuisland naar een slaapplek in Nederland, waardoor een bezichtiging of kennismaking met de verhuurder onmogelijk is.

Hoge prijzen, kleine hokken

,,Ze hebben niet de keuze géén kamer te vinden, dat maakt hun wanhoop zo groot”, zegt Hulzebos. Ook kennen ze vaak de Nederlandse regels en rechten niet, waardoor internationale studenten akkoord gaan met kleine hokken, hoge prijzen, ongunstige voorwaarden of ongure verhuurders.

De Woonbond noemt internationale studenten ‘een makkelijke prooi’. ,,Ze kennen de weg niet en daardoor wordt misbruik van ze gemaakt”, zegt woordvoerder Marcel Trip. ,,Wij proberen hier zoveel mogelijk voorlichting over te geven maar de groep is lastig te bereiken.”

Melkkoeien

De LSVb, die veel hulpvragen van buitenlandse studiebollen ontvangt, vindt dat het zo niet langer kan. Hulzebos: ,,Op dit moment worden internationals ingevlogen als melkkoeien. Vervolgens moeten ze het zelf uitzoeken. Wij roepen universiteiten op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Stop met internationaliseren als je je studenten geen woning kunt bieden.”

Universiteiten zeggen op hun beurt dat ze Europese studenten niet zomaar kunnen weigeren. Veel universiteiten proberen daarom de groei bij te benen door krampachtig te zoeken naar uitbreiding van het aantal bedden. Bij de woningcorporaties is de rek er echter uit.

Tentenkamp

Daarom wijken de universiteiten van Amsterdam en Utrecht uit naar vakantieparken en in Groningen dienen een woonboot, leegstaand bejaardentehuis en zelfs een tentenkamp als noodoplossingen.

Ardin Mourik van Kences, het samenwerkingsverband van studentenhuisvesters, herkent de misstanden. ,,De kwetsbaarheid van internationale studenten is een groot probleem en dat trekken wij ons aan. Wij lossen echter het kamertekort niet in één keer zelf op. Er moet geld en grond zijn om bij te bouwen. Wij, de woningcorporaties, én gemeentes en onderwijsinstellingen hebben de vloedgolf aan internationale studenten onderschat.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.