Noodopvang Beerta niet alleen voor nood

De noodopvang voor asielzoekers in Beerta heet wel zo, maar fungeert niet alleen voor de eerste noodopvang. Dat heeft het college van Oldambt in juli afgesproken.

,,Door een misverstand’’, zoals in een bericht aan de raad staat, is die beleidsverandering nu pas aan de raadsleden meegedeeld. Eigenlijk komt het er op neer dat het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers (COA) de omschrijving ‘waar nood is’ ruimer wil uitleggen, zodat de noodopvang niet leeg staat.

Tekort aan gewone huizen

Begin juli was duidelijk dat er minder eerste noodopvang voor vluchtelingen nodig was dan oorspronkelijk gedacht. In het opvangcentrum tussen Beerta en Blauwestad woonden maar tweehonderd in plaats van de verwachte duizend vluchtelingen.

Oorspronkelijk bood de opvang in Beerta onderdak aan vluchtelingen die net in Nederland zijn aangekomen. Toen de toestroom minder groot bleek, vroeg het COA of er in Beerta ook mensen mogen worden opgevangen voor wie geen plaats is in een azc of die al een verblijfsvergunning hebben en eigenlijk in aanmerking komen voor een woning.

Als bekend is er een groot tekort aan gewone huizen voor mensen met een verblijfstatus. Zij houden in asielzoekercentra plaatsen bezet van mensen die in de procedure voor een verblijfsvergunning zitten en juist wel in een azc thuishoren.

Heerenveen

Het college heeft toegezegd dat ook bovengenoemde groepen asielzoekers in Beerta mogen worden opgevangen. Het benadrukt wel in de nagekomen brief dat die verandering niets afdoet aan de tijdelijkheid van de opvang. De units worden volgens afspraak in maart 2017 gesloten.

Eerder werd al bekend, dat een deel van de woonunits waarschijnlijk al voor de officiële sluiting wordt afgebroken. Ze worden eind dit jaar naar een nieuw asielzoekerscentrum in Heerenveen verhuisd. De helft van de huidige units in Beerta wordt na de sluiting van de noodopvang herbouwd bij het geplande azc aan de Udesweg in Winschoten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.